Liderul de la Tiraspol, Evgheni Șevciuk, este categoric împotriva evacuării contingentului militar al Federației Ruse din Transnistria. Acesta a declarat că Grupul Operativ al Trupelor Ruse și pacificatorii ruși reprezintă garantul păcii în regiune.

„GOTR joacă un rol-cheie în cadrul operaţiunii de menţinere a păcii în Transnistria şi este un exemplu unic de pacificare, fapt recunoscut de mulţi experţi din lume”, a declarat Șevciuk, transmite novostipmr.

Acesta a subliniat că Transnistria este categoric împotriva evacuării contingentului, deoarece nu există o decizie politică finală privind rezolvarea conflictului. Șevciuk nu este de acord cu îndemnurile politicienilor moldoveni, care propun înlocuirea contingentului rus cu o misiune sub egida ONU, deoarece, crede liderul separatist, acest fapt va duce la dezghețarea conflictului. Șevciuk a mai subliniat că Chișinăului planifică să aducă în Transnistria trupe ale NATO. 

Viceprim-ministrul rus Dmitri Rogozin a comentat ieri, 7 noiembrie, disponibilitatea Ucrainei și Republicii Moldova privind crearea unui coridor verde pentru retragerea trupelor și munițiilor ruse din Transnistria, comparând Ucraina și Republica Moldova cu Hondurasul și Guatemala, care s-ar fi înțeles să retragă trupele americane din Coreea.

„Dar cu Rusia și Transnistria au uitat să se consulte? E ca și cum Hoduras a promis să ofere ajutor Guatemalei pentru retragerea trupelor americane din Coreea”, a scris Rogozin pe pagina sa de Facebook, transmite ria.ru

Amintim că Ucraina este gata să pregătească un „coridor verde” pentru evacuarea trupelor ruse și armamentului din Colbasna. Ministrul Apărării Republicii Moldova, Anatol Șalaru, și omologul său ucrainean, Stepan Poltorak, au ajuns la o înțelegere în acest sens în cadrul discuțiilor de sâmbătă de la Odesa.