Dodon l-a decorat ieri pe „patriotul adevărat”, în opinia lui. Acesta este Mihail Kendigilean, de fapt unul dintre cei mai sonori separatiști găgăuzi care, în anii '90, milita activ pentru ruperea Găgăuziei de Republica Moldova.

Tot ieri, Dodon a decorat alte zeci de persoane care, susține el, „s-au remarcat prin muncă îndelungată şi prodigioasă”.

sssssssssssssDecretul de oferire a acestei distincții pentru Kendighilean a fost semnat de către Dodon la ceremonia din 24 decembrie 2017, organizată cu ocazia aniversării a 23 de ani de la adoptarea legii prin care Găgăuziei i s-a oferit statutul de autonomie.

Kendighilean este omul care, înaintea proclamării independenței R.Moldova, a organizat un așa-numit congres al deputaților de la Comrat, care, în 1989, a proclamat fondarea republicii găgăuze în componența URSS-ului. Acesta a făcut parte din mișcarea separatistă Găgăuz Halkî, care a activat la sfârșitul anilor '80 începutul anilor '90 pentru independența Găgăuziei.

Cea mai recentă și scandaloasă ieșire în public a lui Kendighilean a fost acum o lună, la „marea adunare anti-Unire” din satul Tomai. Atunci, Kendighilean a propus ca Găgăuzia să atace în judecată România la Tribunalul de Haga pentru cotropirea din 1918 și pentru „susținerea mișcării de lichidare a statalității”.

Tot atunci, la Comrat, Dodon a semnat decretul de oferire a distincției Ordinul Republicii lui Stepan Topal, alt separatist găgăuz care a condus falsul legislativ al autoproclamatei republici găgăuze.

În martie 2017, aceștia, împreună cu cel mai înflăcărat separatist găgăuz, Ivan Burgudji, au reactivat mișcarea separatistă Găgăuz Halkî.

Potrivit separatiștilor, activizarea Gagauz Halkî se manifestă pe fundalul intențiilor de lichidare a etniei găgăuze.