Partidul Unității Naționale va participa la alegerile pentru Primăria Chișinău. Astăzi formațiunea urmează să își anunțe oficial candidatul pentru aceast scrutin electoral. Potrivit surselor Deschide.MD este vorba despre Constantin Codreanu - deputat român, prim-vicepreședinte al Partidului Unității Naționale. Codreanu a ajuns în Camera Deputaților din Parlament pe listele Partidului Mișcarea Populară, condus de fostul președinte român, Traian Băsescu. El a participat la alegeri pe listele de subscripție pentru diasporă.

(UPDATE 16:05) Traian Băsescu a explicat că Constantin Codreanu este un candidat pentru toate vârstele și că acesta va fi susținut de toate mișcările unioniste. Fostul Președinte al României a spus că acest candidat va fi susținut de foarte mulți primari de peste Prut. 

„Ceea ce noi propunem cetățenilor capitalei - este un primar de cursă lungă. Un primar care să vină cu proiecte care să facă din Chișinău un oraș în care vrei să trăiești. Sigur că nu tot timpul un primar reușește să facă tot ce își propune, dar noi vom sta în spatele lui și îl vom ajuta să aducă fonduri europene în Chișinău”, a declarat președintele de onoare al PUN, Traian Băsescu.

La rândul său, Constantin Codreanu a promis un plan ambițios de dezvoltare a orașului, pe care îl va prezenta săptămâna viitoare. Codreanu a îndemnat toate minoritățile etnice, inclusiv susținătorii partidelor proruse să lase la o parte subiectele care dezbină societatea și să se consolideze în jurul unui scop comun: acela de a face Chișinăul un oraș în vrei să trăiești.

„Astăzi am onoarea, bucuria și mândria, să reprezint acest partid al alegerile pentru Primăria Chișinău. Chișinăul se află într-o criză profundă. Nu trebuie să mă credeți pe mine, e suficient să ieșiți în stradă. Chișinăul are nevoie de un restart. Bineînțeles cu un buget redus de vreo 7 mlrd de lei nu poți face mare lucru, dar depinde de capacitatea de a negocia aducerea banilor in afară. Mă bucur că alături de mine sunt și foștii mei colegi de pe baricadele unioniste”, a declarat Constantin Codreanu.

„Candidatul nostru este un candidat al tuturor, nu doar al unioniștilor, dar de bună seamă mizăm în primul rând pe votul tuturor unioniștilor din Chișinău”, a conchis Traian Băsescu în conferința de presă susținută cu ocazia anunțării candidatului PUN. 

Potrivit CV-ului, Codreanu este bsolvent al Facultății de Limbi și Literaturi Străine a Universității de Stat „Alecu Russo" din Bălți. A urmat un curs de master interdisciplinar în științe sociale oferit de Universitatea din București în colaborarea cu Agenția Universitară Francofonă.

A activat anterior în calitate de traducător pentru organizații internaționale precum OSCE, Reprezentanța ONU în Republica Moldova, UN Women, UNDP, UNICEF, CHF International, Delegația UE în Republica Moldova etc.

Potrivit declarației de avere pentru anul 2017, Constantin Codreanu a ridicat un salariu de 94.745 de lei românești, adică circa 426.353 lei moldovenești. Candidatul PUN deține nouă conturi bancare pe care are 145.000 de lei românești, 20.025 de dolari SUA, 1.055 de euro și 560 de lire sterline. Codreanu deține și o casă de locuit în comuna Bilicenii Noi, primită moștenire în anul 2014.

În iulie 2017, Preşedintele Republicii Moldova Igor Dodon l-a acuzat pe Constantin Codreanu (PMP) că ar fi organizat manifestaţiile de pe Aeroportul Internaţional Chişinău faţă de vizita lui Rogozin în Republica Moldova, definind această situaţie drept "bespredel românesc pe pământ modovenesc". 

Alegerile repetate pentru Primăria Chișinău vor avea loc pe 20 mai, după ce fostul primar Dorin Chirtoacă și-a dat demisia pe fundalul problemelor sale cu justiția. Până la această ora și-au anunțat candidaturile pentru fotoliul de primar al municipiului Chișinău: Andrei Năstase, Valeriu Munteanu, Reghina Apostolova, Vasile Costiuc, Alexandr Roșco, Maia Laguta, Sergiu Tofilat și Ion Ceban.