Declarațiile publice ale reprezentantului OSCE pentru reglementarea transnistreană Franco Frattini privind retragerea trupelor ruse din Transnistria reprezintă „glasul unei gândiri sănătoase”. Declarația de apreciere a fost făcută de către Comitetul pentru relaţii externe al Consiliului Federaţiei Rusiei, Constantin Kasacev în cadrul unei întrevederi la Moscova cu liderul separatist Vadim Krasnoselski.

Abordând subiectul „rolului strategic al pacificatorilor ruși la Nistru și păstrarea actualului format de pacificare”, cei doi și-au amintit de declarațiile lui Frattini privind trupele ruse de pe teritoriul R. Moldova. Astfel Kasacev a calificat declarațiile lui Frattini drept „un glas al gândirii sănătoase”.

În cadrul unui interviu pentru Russia Today Frattini a spus că „Cererea Chişinăului de retragere a trupelor ruse de ocupaţie din stânga Nistrului «e ruptă de realitate»".

Recent, Frattini a vizitat R. Moldova, unde a avut mai multe întrevederi cu responsabilii de la Chișinău și cu liderii de la Tiraspol. În stânga Nistrului, diplomatul italian a subliniat faptul că atunci când Chișinăul sau alți parteneri din comunitatea internațională cer retragerea trupelor ruse din Transnistria nu are în vedere retragerea pacificatorilor, ci a „altor militari ai Federației Ruse”, de altfel lucru foarte bine știut de transnistreni.

sssssssssssssLa Chișlinău, în cadrul unei conferințe de presă, Frattini a mai subliniat că „trebuie trasată o linie distinctivă clară între forțele de menținere a păcii și Grupul Operativ al Trupelor Rusești”. Potrivit lui, „forțele de menținere a păcii asigură pacea și securitatea, iar GOTR trebuie retras treptat din Moldova”.

Ținem să precizăm că Franco Frattini, prieten apropiat declarat al ministrului rus de Externe Serghei Lavrov, este noul reprezentant special al OSCE pentru Transnistria. Frattini susține că fără contribuția Rusiei și implicarea președintelui Igor Dodon reglementarea diferendului transnistrean este imposibilă.