Conflictul de la Biserica din Dereneu, raionul Călărași, acolo unde grup de persoane în frunte cu reprezentații Episcopiei de Ungheni și Nisporeni au pătruns în locașul sfânt l-au scos afară pe preot, a ajuns în Parlamentul R. Moldova.

La solicitarea deputatului PDLM Tudor Deliu, la tribuna Legislativului s-a prezentat Dorin Purice, Secretar de Stat în domeniul ordinii și securității publice, prevenirii și combaterii criminalității, pentru a da explicații în ce privește măsurile luate de forțele de ordine pentru aplanarea conflictului.

În interpelarea lui făcută către oficialul guvernului, deputatul Deliu a solicitat explicații asupra motivului pentru care, începând cu data de 5 martie, când a izbucnit conflictul, până pe 28 martie, poliția nu a întreprins nicio acțiune de stingere a conflictului și nu a adus nici sancțiune pentru cei vinovați.

Dorin Purice a răspuns că Ministerul de Interne este responsabil de politicile publice și oficialii ministerului încearcă să țină deoparte poliția de interferențe politice.

De asemenea, Secretarul de Stat a spus că oamenii legii au reacționat și că, prin intermediul Procuraturii Generale, a fost pornit un dosar penal, care a fost transformat într-unul contravențional.

Abia atunci a intervenit poliția, care a evacuat și a sigilat Biserica, a spus Dorin Purice,

Tudor Deliu a insistat asupra faptului că cele 23 de zile de conflict au denotat totuși o inacțiune a forțelor de ordine.

Dodin Purice a răspuns cu precizarea că „situația era una destul de ambiguă, iar, în aparență, ambele părți aveau dreptate”.

Despre cine are sau nu dreptate, instanțele de judecată vod decide. Poliția a fost acolo doar pentru a asigura ordinea publică”, a mai spus Dorin Purice.

ppAmintim că scandalul la biserica din Dereneu, raionul Călărași, a izbucnit când un grup de persoane,în frunte cu reprezentații Episcopiei de Ungheni și Nisporeni au pătruns în biserică, l-au scos afară pe preot și s-au baricadat în lăcașul de cult. Reprezentanții Episcopiei de Ungheni și Nisporeni neagă acuzațiile că ar fi intrat forțat în biserica din Dereneu și spun că oamenii din localitate își doresc să meargă la o biserică subordonată Mitropoliei Chișinăului și a Întregii Moldove și nu la Mitropolia Basarabiei, unde a trecut preotul.