Reprezentantul special al OSCE pentru reglementarea transnistreană, în cadrul vizitei în R. Moldova a trecut și prin Tiraspol, unde s-a văzut cu liderii separatiști Vadim Krasnoselski și Vitalii Ignatiev.

La Tiraspol, diplomatul italian a subliniat faptul că atunci când Chișinăul sau alți parteneri din comunitatea internațională cer retragerea trupelor ruse din Transnistria, nu au în vedere retragerea pacificatorilor, ci a „altor militari ai Federației Ruse”, de altfel lucru foarte bine știut de transnistreni.

„Noi niciodată nu vorbim despre retragerea pacificatorilor. Sunt păreri, exprimate la Chișinău, care cer retragerea munițiilor și a altor militari ai Federației Ruse, care se află aici. Acum noi nu vorbim exculsiv despre pacificatori și aceasta este confirmat prin faptul că OSCE sprijină pacificatorii, ca să-și exercite pe deplin responsabilitățile”, a spus Frattini.

Frattini a reiterat același lucru și astăzi la Chișinău în cadrul unei conferințe de presă. Acesta a subliniat că „trebuie trasată o linie distinctivă clară între forțele de menținere a păcii și Grupul Operativ al Trupelor Rusești”. Potrivit lui, „forțele de menținere a păcii asigură pacea și securitatea, iar GOTR trebuie retras treptat din Moldova”.

În cadrul întrevederii cu Frattini, atât Krasnoselski cât și Ignatiev au insistat pentru găsirea unui compromis pe problema oferirii numerelor neutre pentru autoturismele din stânga Nistrului.

„Toate problemele pot fi soluționate doar cu o singură condiție: compromisul între părți. Sprijin poziția domnului Frattini, care se bazează pe compromis și pace în rezolvarea oricăror probleme. Aici, părerile noastre coincid în totalitate. Cred că, cu o astfel de simbioză a opiniilor, vom obține un rezultat pozitiv”, a spus Krasnoselski.

Pe lângă acordul privind acordarea numerelor neutre Tiraspolul, liderul separatist i-a spus lui Frattini că mai vrea deblocarea circulaţiei feroviare la stația „Slobodka”, deblocarea conturilor băncilor transnistrene și încetarea cauzelor penale motivate politic.