Reprezentantul OSCE pentru reglementarea transnistreană Franco Frattini refuză și la Chișinău să spună de ce organizația pe care o reprezintă nu a avut până acum o atitudine față de aplicațiile militare din regiunea transnistreană. Frattini a evitat să răspundă și dacă în perioada mandatului Italiei, președinția OSCE va lua atitudine în privința exercițiilor militare din stânga Nistrului.

Întrebat de reporterul de DESCHIDE.MD de ce OSCE nu a avut până acum o atitudine față exercițiile militarilor ruși din GOTR în regiunea trasnistreană și dacă OSCE va lua o astfel de atitudine, Frattini a evitat un răspuns concret. Mai mult decât atât, el a început să dea lecții despre ce înseamnă trupele ruse de pacificare și militarii Grupului Operativ din Regiunea Transnistreană (GOTR). 

„OSCE își dorește implementarea celor 8 puncte asupra cărora s-a convenit anul trecut și a celor două anunțate de doamna Lisnic, azi-dimineață. Referitor la trupe, am mai spus și anterior: sunt două situații diferite; una, trupele de pacificatori și, a doua, trupele ruse din GOTR, tehnica militară și munițiile. Eu cred că, prin încredere reciprocă, este posibil ca să fie distruse gradual munițiile și, tot gradual, să fie redus numărul de militari în regiunea transnistreană. Dar să nu confundăm cu trupele de pacificatori ruși. Prin încredere reciprocă, poate fi soluționată această problemă. Fără acest lucru sunt doar iluzii”, fu răspunsul oficialului OSCE.

Precizăm că în ultima perioadă militarii ruși din cadrul GOTR şi-au intensificat aplicațiile militare în stânga Nistrului. În special, au fost înregistrate câteva aplicații militare cu forțarea râului Nistru, când militarii ruși au trecut cu tehnica militară în partea dreaptă a râului.

Detalii: FOTO // Rușii se pregătesc să „forțeze" Nistru pe 5 august

CUC: Moscova și Tiraspolul nu renunță la aplicațiile militare GOTR în Zona de Securitate

Acum doi ani, fostul ministru al Apărării a ajuns la o înțelegere cu autoritățile de la Kiev privind acordarea unui coridor prin care Federația Rusă să-și poată retrage trupele GOTR. Kremlinul nu a reacţionat. 

Detalii: Anatol Șalaru: Ucraina este gata să acorde un „coridor verde” pentru retragerea armatei ruse din RM

Poroșenko,de acord să deschidă coridor pentru armata rusă. Șalaru merge la Odessa să discute detalii

Amintim că Franco Frattini, prieten declarat apropiat al Ministrului rus de Externe Lavrov, este noul reprezentant special al OSCE pentru Transnistria. Acesta susține că fără contribuția Rusiei și implicarea președintelui Igor Dodon, reglementarea diferendului transnistrean este imposbilă. 

Recent în cadrul unui interviu pentru postul de televiziune rusesc Russia Today Frattini a spus că „Cererea Chişinăului de retragere a trupelor ruse de ocupaţie din stânga Nistrului «e ruptă de realitate»".

Ulterior în cadrul unui interviu recent pentru radio Europa Liberă, Franco Frattini a încercat să îndulcească mesajul și a a declarat că există o diferență clară între forțele trilaterale moldo-ruse-transnistrene de menținere a păcii și grupul operațional al forțelor rusești (GOTR). Oficialul a reiterat că OSCE e în continuare pregătită să sprijine procesul de retragere și distrugere a munițiilor rusești, oprit în 2004, dacă și când acesta va fi reluat. 

Ulterior preșdintele PD, Vlad Plahotniuc a declarat că Republica Moldova îi aduce aminte reprezentantului OSCE pentru Transnistria, Franco Frattini, că nu va renunța la retragerea trupelor ruse de pe teritoriul țării, deoarece aceasta este o prioritate a autorităților de la Chișinău. Totodată îl atenționează pe oficialul italian că asemenea declarații „pot deturna definitiv progresele” în dosarul transnistrean.