Pe scena din Piața Marii Adunări Naționale (PMAN), acolo unde astăzi a avut loc Marea Adunare Centenară au urcat mai mulți politicieni care au venit cu mesaje unioniste. Unul din cei mai așteptați a fost ex-președintele româniei Traian Băsescu. Totodată, una din suprize a fost și prezența fostului primar de Chișinău ,Dorin Chirtoacă.

Ex-președintele României, Traian Băsescu: „Bine v-am găsit, dragi români! Suntem în Piața Marii Adunări Naționale! Foarte mulți, în România nu știu de ce această piață se numește așa. Le spunem acum: În 1989, românii din R. Moldova au dat bătălia pentru limba română. #00 de mii de români din R. Moldova au cerut ca limba română să le fie limbă de stat. (..) Le cerem parlamentelor de la Chișinău și București, ca în anul centenarului să facă încă o dată unirea! (…) Mulți spun că le este greu, dar 100 de ani în urmă nu a fost greu? (…) Este o chestiune de demnitate națională, reîntregirea țării! (…)Moldovenii sunt cetățeni ai României! Unirea este cea de care are nevoie şi România, şi R. Moldova. Nu există alt drum pentru restabilirea demnităţii poporului român decât reîntregirea ţării”.

Dorin Chirtoacă, reprezentantul Partidului Liberal din R. Moldova a decalrat că a venit timpul ca să trecem liber peste Prut, fără vamă și fără grăniceri. 

„Frați și surori români! (…) Oameni buni, a venit timpul să trecem Prutul liber, fără vamă și fără grăniceri. Așa cum Berlinul a dat jos zidul care îl despărțea, așa și noi să eliminăm bariera de la Prut. În 1918, Sfatul Țării a votat Unirea. În 1939 ne-au dezbinat și de atunci avem o rană care sângerează. Nu se va prinde niciodată până nu se va face Unirea. Unire, frați români!”

Lidera Partidului Național Liberal (PNL), Vitalia Pavlicenco, a spus că astăzi suntem mai aproape de aspirația seculară a românilor.

„Acțiunea de astăzi este sprijinită de românii de peste hotare, comunitățile unioniste, pentru a realiza obiectivul sacru. Împreună să luptăm pentru Unire, să știm că Unirea este puterea, că ea e aproape, că numai prin reunire vom face ireversibila soartă a multpătimitului popor. Să fim curajoși, să fim uniți”, a declarat Vitalia Pavlicenco.

Ion Hadârcă, liderul Partidului Liberal Reformator (PLR) a spus că Adunarea de astăzi vine ca o minune în contextul situației din țară.

„Astăzi are loc prima și cea mai mare Adunare consacrată Centenarului Marii Uniri. Acțiune cu brio desfășurată de toți. Unire, frați români! – asta este lozinca care ne domină. Se părea că în condițiile sărăciei și separatismului, a furtului miliardului, dezbinării, nu mai avea să se întâmple minunea, dar ea s-a întâmplat”, a precizat Ion Hadârcă.

Maria Ciobanu, deputat în Parlamentul R. Moldova din partea Partidului Liberal Democrat (PLDM): „Trăiesc astăzi un sentiment profund de mândrie pentru dumneavoastră, pentru acești tineri care au știut să ne unească! (…) Este o rușine că în Parlamentul de la Chișinău nu s-a putut organiza o adunare dedicată Centenarului. (…) Avem un ideal comun ți acest ideal este revinirea la patria-mamă. (…) Vrem reunirea în an centenar”

Prezent la eveniment, Daniel Tudorache, primarul Sectorului 1 din București a ținut să anunțe că Primăria sectorului 1 București spune DA unirii: „și vă așteptăm lângă noi!”.

------------------------------- Amintim că astăzi Î/n centrul Chișinăului a avut loc Marea Adunare Centenară. Astfel, la apelul mai multor organizații patriotice din R. Moldova, români de pe ambele maluri ale Prutului și-au dat întâlnire în PMAN pentru un eveniment generic și simbolic intitulat „Marea Adunare Centenară”.