Președintele Partidului Democrat, Vlad Plahotniuc avertizează formațiunile proeuropene că vor direct responsabile dacă Primăria va fi câștigată de socialiști. Acest lucru, în opinia lui Plahotniuc, se va întâmpla din cauza lipsei de dialog cu PDM și a lipsei de consens pe marginea unui candidat comun al dreptei.

„Vlad Cebotari, responsabil din partea PD, a transmis scrisori către mai multe partide pro-europene pentru a conveni asupra unei întâlniri în care să se discute despre identificarea unui candidat unic la alegerile locale din Chișinău. Constatăm cu regret că în locul unui răspuns la solicitarea noastră în presă apar declarații impulsive. Mai grav este lansarea unui număr tot mai mare de candidați din partea acestor partide, care slăbesc șansele de accedere a acestor candidați măcar în turul doi. Sondajele arată foarte clar că dreapta are o singură șansă să câștige - să se unească în jurul unui candidat", a declarat Plahotniuc.

Acesta a mai adăugat că acel candidat unic ar urma să fie ales prin consens sau în baza raintingului în sondaje.

„Aș vrea să remarc câteva lucruri, în primul rând, lipsa totală de deschidere spre dialog a partidelor de dreapta, căci observăm un refuz categoric a discuțiilor nu doar cu Partidul Democrat, dar chiar între: Partidul Acțiune și Solidaritate, Partidul Platforma DA, Partidul Liberal Democrat și i Partidul Liberal, adică acele partide, unele dintre care, acum câteva luni, au anunțat, cu exaltare, că vor face bloc electoral, azi nici măcar nu comunică între ele.

În al doilea rând, observăm repetarea, cu o precizie aproape totală, a greșelilor, pe care partidele de dreapta le-au făcut în alegerile prezidențiale, greșeli, care au dus la înfrângerea Maiei Sandu și victoria socialiștilor în acel scrutin. Reacțiile lor, crispate de invitațiile la dialog nu ne mai surprind, însă atitudinea lor arogantă poate dezamăgi din nou electoratul de centru-dreapta, căci cetățenii vor să se implice în lupta pentru Chișinău, dar nu să participe la o competiție a orgoliilor și frustrărilor politice.

Vrem să atragem atenția asupra faptului, că aceste partide, care au refuzat dialogul și și-au promovat interesele lor egoiste, vor fi direct responsabile dacă socialiștii câștigă Primăria Chișinău." a declarat Vlad Plahotniuc.

Amintim  liderul Platforma Demnitate și Adevăr, Andrei Năstase, a fost singurul care le-a răspuns democraților spunând că „PPDA nu va negocia niciodată cu mafia". În ceea ce o privește pe Maia Sandu, ea a declarat de mai multe ori că formațiunea pe care o conduce nu va purta discuții sau negocieri de niciun fel cu reprezentanții Partidului Democrat.

Până în prezent, doar trei formațiuni și-au anunțat candidații pentru șefia Capitalei. Este vorba de Andrei Năstase din partea PPDA, Valeriu Munteanu din partea PL și Ion Ceban, din partea PSRM.