PD-ul anunță anularea serviciului militar obligatoriu. Acest lucru se va produce etapizat, timp de doi ani. Procedura va fi demarată în scurt timp de Ministerul Apărării, a declarat Vlad Plahontiuc, președintele democraților.

"Modul în care unii tineri plătesc sume mari de bani și scapă de serviciul militar, fiind înrolați doar cei care nu au bani să plătească, și aici vorbim despre un lucru extrem de grav, care trebuie oprit pentru totdeauna”, a declarat Plahotniuc.

El a spus că elaborarea studiului în baza căruia s-a luat decizia au lucrat mai multe ministere, agenții și experți în domeniu, sub coordonarea Prim-Ministrului.

„Concluziile evaluării respective au confirmat îngrijorările noastre și reiese că: se impune imediat o reformă profundă a acestui domeniu și orice amânare a reformei se va răsfrânge negativ asupra capacităților armatei naționale. Prin urmare, am luat astăzi decizia politică de a se renunța la serviciul militar obligatoriu. Acest lucru se va realiza etapizat, aproximativ în doi ani, numărul tinerilor, recrutați pentru armată va scădea până se va ajunge la eliminarea completă a serviciului militar obligatoriu”, a mai declarat Plahotniuc. 

Ministerul Apărării, în curând, va da start acestui proces complex, iar primele reduceri de înrolări vor fi în toamnă, urmând ca locul recruților să fie ocupat de militari profesioniști, angajați în bază de contract, care vor fi echipați după standardele mondiale.