Comisia de la Veneţia regretă că recomandarea sa anterioară de a nu modifica sistemul electoral a fost ignorată de autorităţile moldovene, se arată în opinia formulată de experţii Comisiei alături de OSCE/ODIHR şi făcută publică astăzi. În opinia lor, reforma nu a fost discutată pe larg şi sporeşte riscul ca deputaţii aleşi în circumscripţii să fie influenţaţi de interese de afaceri.

Reforma electorală din Republica Moldova, adică trecerea la sistemul mixt de alegere a deputaţilor, a fost analizată la finele săptămânii trecute, iar de această opinie depinde inclusiv sprijinul macro-financiar de 100 de milioane de euro, promis Chişinăului de Comisia Europeană.

În documentul publicat astăzi, Comisia Veneţia își exprimă, între altele, regretul că parlamentarii de la Chişinău au votat modificarea sistemului electoral, chiar dacă acest lucru nu a fost recomandat anterior. Experţii au făcut trimitere la opinia formulată în iunie anul trecut, când au atras atenţia că reforma nu a fost discutată pe larg şi că sporeşte riscul ca deputaţii aleşi în circumscripţii să fie influenţaţi de interese de afaceri.

Comisia a remarcat faptul că totuși s-a ținut cont o serie de recomandări, nu toate însă puse în practică. Astfel, "a fost constituită o comisie independentă pentru delimitarea circumscripțiilor. Totuși, discreția lăsată pentur guvern de a numi mebrii acestei comisii este atât de largă, încât acest lucru poate pun în pericol independența comisiei", scriu instituțiile.

O altă recomandare îndeplinită, remarcată de Comisie, este descreșterea volumului de donații către companii până la 25%.

Instituțiile au venit și de data aceasta cu recomandări. Printre acestea este necesitatea de contrabalansa influența oamenilor de afaceri locali în circumscripții.

Mai mult, se recomandă scăderea pragului electoral de accedere în Parlament. Aceste deocamdată rămâna la 6% pentru partide și organizații socio-politice și 8% pentru blocuri electorale. Deși recunosc necesitatea unui anumit prag pentru asigurarea stabilității în parlament, Comisia și ODIHR recomandă ca, în Republica Moldova, acesta să fie scăzut.

Pe lângă asta, în declarație se cere întreprinderea măsurilor pentru a "multiplica coeficientul femeilor alese".

Avizul integral al Comisiei poate fi citit mai jos: