Iurie Reniță, ex-ambasadorul R. Moldova în România, Belgia și la NATO, a declarat într-un interviu pentru Ziarul de Gardă, că în ceea ce privește deschiderea Biroului NATO la Chișinău, a fost susţinut de premierul Filip şi de câţiva colegi de la Externe, cu excepţia ministrului Galbur, care a fost indiferent sau chiar reticent încă de la iniţierea discuţiilor la acest subiect.

„De altfel, nici un prim-ministru sau ministru de Externe care s-au perindat la putere de la 2014 încoace (cu excepţia lui Filip) nu au manifestat interes faţă de acest subiect. Mai mult, s-au străduit să-l evite, în virtutea vulnerabilităţii acestuia”, a declarat Reniță.

Fiind întrebat despre decepțiile care îl leagă de acest subiect, diplomatul a punctat două dintre ele:

„Prima este legată de întrevederea preşedintelui Dodon cu Secretarul General adjunct al NATO, Rose Gottemoeller, la Cartierul General al NATO. Dodon s-a comportat, şi atunci, ca un veritabil reprezentant al unui stat străin, în niciun caz al R. Moldova. Retorica şi mesajele transmise de el au coincis sută la sută cu ale Kremlinului. Niciun cuvânt despre prezenţa ilegală a trupelor ruseşti – cel mai mare pericol pentru securitatea naţională şi teritorială a R. Moldova. Sau tonul ameninţător că ar fi bine să nu mai deschideţi oficiul NATO la Chişinău, deoarece „noi, socialiştii”, îl vom închide imediat cum venim la putere după următoarele parlamentare. Ulterior întrevederii, în discuţiile cu cei de la NATO, am aflat că aceştia erau derutaţi de limbajul şi comportamentul „diplomatic” al lui Dodon, similar celui al lui Rogozin, reprezentantul Rusiei la NATO în 2008-2011.

A doua mare decepţie se referă la ratarea aprobării Strategiei Securităţii Naţionale (SSN) care, timp de doi ani, a fost „în examinare” la guvern, ulterior fiind retrasă definitiv de Dodon. Am insistat în repetate rânduri în faţa autorităţilor ca aceasta să fie adoptată cât mai curând, pentru a beneficia de noi proiecte, de noi contribuţii financiare. Pentru NATO, pentru statele membre, SSN e cel mai important document. În baza acesteia sunt promovate şi finanţate proiecte umanitare, civile şi militare pentru ţările partenere, din care facem parte şi noi. Neadoptarea SSN a cauzat ratarea a milioane de euro, atât de necesare sistemului nostru de apărare şi de securitate. Nu vreau să cred că a fost un aranjament politic (troc) între guvernare şi Dodon, pentru a-i tempera celui din urmă abordările profund ostile faţă de relaţia noastră cu NATO”, afirmă Reniță în interviul acordat.

Fostul ambasador a spus ca a fost rechemat din funcția ar fi fost „aranjată” de Iurie Leancă și Andrei Galbur, fostul ministru de Externe. 

În opinia unor experţi naţionali în politică externă, pe care o împărtăşesc şi eu, prezenţa lui Galbur la conducerea Ministerului de Externe a fost o simplă umplutură de funcţie. Nu a produs nimic semnificativ. A fost cel mai insipid ministru, manifestându-se prin atitudini anti-româneşti şi anti-NATO. În toate funcţiile de conducere, inclusiv cea de ambasador la Moscova, a fost promovat, pe criterii politice, de Filat şi Leancă, iar anterior de ex-ministrul Stratan”, a mai spus Reniță. 

În octombrie 2017, Iurie Reniță a fost revocat din funcția de ambasador al R. Moldova în Luxemburg, Belgia și la NATO. Deși autoritățile au motivcat revocarea lui Reniță prin faptul că acesta ar fi a fost „delegat pe baza unui mandat politic”,  ex-ambasadorul declară că nu a fost niciodată membru al vreunui partid nici în perioada sovietică, nici de la ’91 încoace și că ar fi vorba despre „o răzbunare, răfuială politică”.