Partidele parlamentare și extraparlamentare din R. Moldova, membre  și aderante la Partidului Popular European, au comentat pentru DESCHIDE.MD declarația vicepreședintelui grupului PPE din Parlamentul European, Marian Jean Marinescu, potrivit căreia, după alegerile din toamnă, trebuie să fie instalat un guvern pro-european construit în baza oricărei formule de coaliție, ținând cont de situația din R. Moldova: „Dacă nu, Moldova o ia către Est”.

Partidul Acțiune și Solidaritate susține că orice europarlamentar, inclusiv din Partidul Popular European, ar face bine să viziteze mai des R. Moldova pentru a vedea realitățile de aici. Declarația a fost oferită pentru DESCHIDE.MD de către vicepreședintele PAS, Igor Grosu.

„În primul rând, ar face bine oricărui europarlamentar, chiar și din familia PPE, să vină mai des pe la Chișinău, pentru a vedea realitățile de pe loc. Și, din curiozitate, să se deplaseze puțin prin satele noastre pentru a discuta cu cetățenii țării conduse de așa-numita guvernare pro-europeană”, ne-a spus Grosu.

Totodată, Grosu a făcut aluzie că declarațiile lui Marinescu nu exprimă poziția Partidului Popular European, amintind de vizita celor câțiva eurodeputați din PPE la Orhei, unde s-au văzut cu Ilan Șor.

„Noi am mai văzut la Orhei o duzină se europarlamentari care se reprezentau pe ei și cel care i-a invitat, numai nu pe familia PPE. Mă tem că asistăm la o situație similară”, a mai adăugat Grosu.

Amintim că la sfârșitul lunii ianuarie curent, la Orhei, mai mulți parlamentari europeni au venit în vizită la primarul Ilan Shor, chiar dacă „Partidul Shor" nu face parte din familia PPE, în care au fost acceptate, însă, PPDA și PAS. Într-un comunicat al lui Shor se mai spunea că euro-deputații au apreciat acțiunile întreprinse de conducerea orașului, menționând că „Orhei este astăzi singurul exemplu în Moldova în care partidul politic local implementează practica îmbunătățirilor concrete a vieții oamenilor". Ulterior Grupul PPE a anunțat că se delimitează de vizita celor cinci deputați la Orhei.

Un alt partid de opoziție, PLDM, susține că e devreme să vorbim despre alegeri, deoarece nu cunoaștem dacă acestea, în genere, vor avea loc. 

„Este prea devreme să vorbim despre alianțe post-electorale în Republica Moldova, în condițiile în care nu cunoaștem nici dacă vor fi organizate aceste alegeri. La maniera și tendințele PD de a aborda politicul, nu e nimic imposibil. Sperăm, însă, că electoratul moldovenesc va fi suficient de inteligent să aleagă o guvernare în care să nu mai fie loc de oligarhi, corupți și hoți. Suntem siguri că Republica Moldova are suficiente resurse pentru a oferi o guvernare competentă și cu adevărat pro-europeană. Ne bucură că România rămâne mai mult decât un prieten pentru noi”, a declarat pentru DESCHIDE.MD purtătorul de cuvânt al PLDM, Ion Terguță.
O părere asupra declarațiilor europarlamentarului Marinescu am solicitat și de la reprezentanții Partidului Politic Platforma Demnitate și Adevăr(PPDA). Vicepreședintele Alexandru Slusari ne-a spus că PPDA nu-și schimbă poziția și exclude orice scenariu privind o coaliție cu Partidul Democrat. 
 „Referitor la coaliția cu Partidul Democrat după parlamentare, noi am spus nu o dată că Platforma DA exclude orice coaliție cu Plahotniuc, sub orice formă sau variantă. Aceasta este o idee lipsită de logică pentru noi. Noi am menționat nu o dată că nu facem înțelegeri cu mafia”, a declarat Slusari pentru DESCHIDE.MD

Slusari a mai spus că sunt mai multe exemple în care, de dragul geopoliticii, unele partide au făcut coaliție cu mafia și, într-un final, s-au au destrămat.

Însă Partidului Popular European din Moldova nu împărtășește poziția PAS, PLDM și PPDA privind o eventuală coaliție cu PDM. Șeful PPEM, Iurie Leancă, a declarat pentru DESCHIDE.MD că „coaliția este unica soluție posibilă pentru o guvernare pro-europeană”.

„De alegerile din acest an depinde ireversibilitatea parcursului european al Republicii Moldova, iar o coaliție pro-europeană este un imperativ pentru a continua reformele și integrarea în Uniunea Europeană.

Leancă a mai adăugat că „PPEM a insistat mereu că orgoliile politice ar trebui lăsate la o parte, iar negocierile să producă rezultate în beneficiul cetățenilor Republicii Moldova”.