Liderul Partidului Socialiștilor și candidatul la funcția de președinte al Republicii Moldova, Igor Dodon, comentează informația apărută în mai multe surse media din Ucraina precum că deputații din Rada Supremă de la Kiev ar fi cerut un răspuns de la Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) în legătura cu solicitarea de a-l include pe politicianul moldovean în „lista neagră” a persoanelor cu interdicție de intrare pe teritoriul statului vecin.

Într-o postare pe Facebook, Dodon scrie că declarația unor deputați ucraineni nu reprezintă poziția oficială a statului vecin.

Evident că Maia Sandu are adepți în rândul celor care au organizat maidanuri în țara vecină, care îi sunt datori PLDM-ului și lui Vlad Filat pentru susținere. Fularele galbene sunt tot de acolo.

Dar reiterez poziția mea: Ucraina este țară vecină cu care ne leagă sute de ani de prietenie, valori creștine comune, relații economice reciproc avantajoase. Am acolo prieteni și experiența bună de conlucrare la nivel de stat”, a scris el pe Facebook.

Precizăm că ieri mai multe surse informaționale din Ucraina au scris despre declarația vicepreședintelui Radei Supreme, Irina Gerașcenko, care a adresat o cerere șefului SBU privind decizia interzicerii intrării pe teritoriul Ucrainei a cetățeanului Republicii Moldova, Igor Dodon, născut în 1975, pentru declarațiile sale care atentează la integritatea teritorială și inviolabilitatea frontierelor Ucrainei.

Nemulțumirea deputaților ucraineni a fost declanșată de declarația lui Dodon că „Crimeea aparține Rusiei”.

Amintim că în cadrul unei emisiuni Dodon a fost întrebat de moderator cui îi aparţine Crimeea, la care liderul socialiștilor a declarat că peninsula este un teritoriu al Federaţiei Ruse. Atunci când i s-a cerut să-şi dezvolte afirmaţiile, Dodon a închis subiectul. „Am răspuns deja”, a spus Dodon.