Europarlamentarul Andi Cristea, președintele Delegației Parlamentului European pentru Republica Moldova, își exprimă speranța că vectorul european va fi cel care va învinge în turul doi al alegerilor prezidențiale din Republica Moldova.

"Din perspectiva mea, ca cetățean român și al Uniunii Europene, e binevenit acest tur doi inclusiv din punctul de vedere al șanselor candidatului pro-european, Maia Sandu, de a ocupa această poziție. În rest, la capitolul mesaj sau semnal de etapă, e de ordinul evidenței că societatea moldovenească e divizată pe falii geopolitice și că a crescut popularitatea Estului. Vestul își poate lua revanșa, dar nu doar printr-un președinte pro-european, ci prin reușita reformelor pro-europene. Mi-ar plăcea să văd o echipă viabilă Președinte-Guvern în materie de reforme, astfel țara poate progresa accelerat. Mi-ar plăcea ca asta să fie surpriza după o campanie politică polarizatoare și relativ agresivă", a spus Andi Cristea.

Semnal pentru politica externă a Republicii Moldova

"Semnalul este că Estul capătă mai multă tracțiune pentru public, nu atât prin calitatea ofertei, cât prin uzura exponenților Vestului. Cred ca e util, comunicațional, să explicăm că Estul nu este cu adevărat o alternativă, căci nu stăpânește o rețetă economică de succes, ci doar deține o piață comercială mai mult sau mai puțin mare. În consecință, pariul de suflet al Moldovei trebuie să rămână Vestul. Cu răbdare și muncă, în următorii ani se va vedea că vorbim de un pariu sigur, câștigător, căci implementarea reformelor va duce la rezultate", a adăugat europarlamentarul.

Andi Cristea a explicat în ce măsură rezultatele alegerilor prezidențiale din Republica Moldova vor fi determinante pentru implementarea Acordului de Asociere cu UE și pentru continuarea parcursului european al țării.

"Dacă Dodon iese președinte va avea categoric o poziție mai mult sau mai puțin contondenta la adresa drumului european. Însă, să nu uităm că dumnealui nu poate trece peste majoritatea parlamentară, care e pro-europeană, or Parlamentul e cheia de bolta a Constituției Republicii Moldova. Nu se poate da ceasul înapoi în materie de reforme europene, dar într-adevăr declarații politice ostile drumului spre UE mai pot micșora din viteza spre Bruxelles. În ceea ce privește cazul Maia Sandu, nu văd probleme cu drumul european, ci văd o nișare probabilă pe lupta anticorupție, răspunzând și așteptării populare", a mai zis Andi Cristea într-un interviu pentru FES Moldova.

La sfârșit, europarlamentarul a îndeamnt cetățenii Republicii Moldova să voteze cu sufletul, dar și cu mintea, caci Moldova are nevoie de un Președinte de care să fim mândri în plan internațional, precum și acasă. ”E important să aveți o țară deschisă spre lume, nu închisă înspre sine. Votați așadar, e dreptul Dvs., sunteți cetățenii unei democrații. Eu îmi doresc un președinte cu busolă europeană în mână, însă vom vedea ce hotărăsc cetățenii”.