Vicepreședintele Partidului Democrat, Andrian Candu, a comentat declarațiile liderului PPDA, Andrei Năstase, referitor la înregistrarea publicată de Jurnal TV, în care apar cel supranumit „Raiderul nr. 1 în spațiul CSI”, Veaceslav Platon și fostul ministru al Justiției, Alexandru Tănase.

Fiind întrebat de presă cum comentează declarația lui Andrei Năstase, care menționa că în urma acestor interceptări ar trebui pornită urmărirea penală a lui Alexandru Tănase, Candu a răspuns că este datoria procurorilor să se pronunţe. 

„Domnul Năstase este fost procuror, dar este și fost avocat și se bate cu pumnul în piept că este și bun jurist. Bănuiesc că dumnealui a văzut în mrejele jurisprudenței anumite elemente de infracționalitate în cazul domnului Tănase. În același timp, nu aș vrea să comentez sau să interpretez lucruri care pe alocuri depășesc și logica. Noi am văzut o discuție amicală, cu regret, dar procurorii sunt cei care sunt în drept să ne spună dacă este temei de a deschide un dosar penal”, a răspuns Candu. 

Candu a fost întrebat și de un reporter Jurnal TV cum comentează declarațiile lui Platon din înregistrare, și anume că „totul se face în țara asta doar cu acordul domnului Plahotniuc și că fără acordul său nu s-ar fi produs această fraudă bancară”.

„La ora actuală se fac investiții și de instituțiile statului la nivel Procuratură, CNA și toți cei implicați dar și investigații la nivel internațional de compania Kroll. Eu am fost cel care a publicat raportul Kroll, numărul unu, dar și anexele la raport iar acolo existau foarte multe date despre cei care au luat bani de la BEM, care au furat și cei care sunt datori și multe multe altele. Arătați-mi mie vă rog în primul raport, numele lui Plahotniuc care este legat de scandalul bancar. Domnul Platon poate face orice fel de declarații, în special că acum dumnealui este și condamnat. Dar când vă referiți la faptul că domnul Plahotniuc controlează totul în țara asta, vă referiți și la Jurnal TV?”, a răspuns preșeșdintele Legislativului Andrian Candu.

-------------------------------- Amintim că ministrul Justiției, Alexandru Tănase, și-a anunțat demisia după scandalul generat de interceptarea unei discuții telefonice pe care ar fi avut-o cu Veaceslav Platon.

„N-am preluat portofoliul de ministru pentru a deveni țintă electorală. Este în spiritul valorilor europene, ca orice funcție de demnitate publică, să se bazeze mai întâi de toate pe încredere publică”, a subliniat Tănase.

O convorbire la telefon, care a avut loc în anul 2015, între omul de afaceri Veaceslav Platon și pe atunci președintele Curții Constituționale, Alexandru Tănase, făcută publică la un post privat de televiziune afiliat Partidului Platforma Demnitate și Adevăr(PPDA), dezvăluie cine a beneficiat și a intermediat jaful bancar. 

Veaceslav Platon a spus în cadrul convorbirii cu Alexandru Tănase că fostul guvernator al Băncii Naționale a Moldovei a participat la furtul miliardului. Veaceslav Platon spune că are dovezi concrete. De asemenea, omul de afaceri spune că nimeni nu caută banii furați. „După ce vor veni procurori normali și vor vedea ce au făcut acești băieți, se vor apuca de cap. Pentru că ei nu au făcut nimic", a spus Veaceslav Platon. Omul de afaceri spune că a vândut acțiunile Victoriabank pe față lui Ilan Șor, dar beneficiarul era Vladimir Plahotniuc. În opinia lui, ceea ce s-a întâmplat în bănci nu putea avea loc fără implicarea politicienilor. „Desigur, Ilan are o mare parte de vină pentru că el a început. Politicienii s-au conectat deja la sfârșit și au încheiat situația. Dar gaura cea mai mare, desigur, a fost făcută de Ilan. Cu certitudine", a declarat Veaceslav Platon.

Alexandru Tănase a revenit în Guvern în ianuarie curent, după reformarea Executivului. 

Anterior, Tănase a deținut funcția de ministru al Justiției între septembrie 2009 și mai 2011. În această perioadă, el a inițiat reforma justiției, promovând schimbarea statutului specialiștilor din domeniul avocaturii, notariatului, executărilor judecătorești, aceștia devenind liberi profesioniști. O altă modificare a fost efectuată în structura instanţelor de judecată, fiind lichidate cele specializate economice şi militare.

Alexandru Tănase este membru al Comisiei de la Veneţia din iunie 2017. El şi-a încheiat mandatul de preşedinte al Curţii Constituţionale în mai 2017, unde a activat din 2011, când a renunţat la funcţia de ministru al Justiţiei.