Republica Moldova îi aduce aminte reprezentantului OSCE pentru Transnistria, Franco Frattini, că nu va renunța la retragerea trupelor ruse de pe teritoriul țării, deoarece aceasta este o prioritate a autorităților de la Chișinău. Totodată îl atenționează pe oficialul italian că asemenea declarații „pot deturna definitiv progresele” în dosarul transnistrean. Precizările au fost făcută de către liderul PDM Vlad Plahotniuc, în cadrul briefingului de presă săptămânal al fracțiunii.

 „Îi aducem la cunoștință domnului Frattini, precum și tuturor celor interesați de acest subiect, că, pentru Republica Moldova, retragerea trupelor ruse de pe teritoriul nostru este și va rămâne o prioritate, pe care sperăm să o sprijine în continuare comunitatea internațională, inclusiv Federația Rusă”, a spus președintele PDM. 

Plahotniuc a spus că declarațiile lui Frattini cum că „solicitarea retragerii trupelor ruse de pe teritoriul R.Moldova e desprinsă de realitate”, „ne sfidează memoria colectivă și rațiunea noastră de a fi, ca stat suveran, este...fie nechibzuită, fie... cinică”

„Asemenea declarații nechibzuite pot bloca și deturna definitiv progresele noastre în negocierile curente, când noi, cu forțele proprii, am avansat foarte mult în dialogul dintre Chișinău și Tiraspol, dialog, în care am găsit compromis pe mai multe subiecte concrete și am semnat acordurile respective (evitând, totodată suveranizarea Transnistriei)”, a spus Plahotniuc.

Acesta a subliniat că în trecut au mai fost situații când din ambiția unor funcționari internaționali „s-a încercat impunerea semnării anumitor documente în dezavantajul suveranității și integrității teritoriale a R.Moldova”.

„Dar nu înțelegem de ce acum, când înregistrăm pentru prima dată în ultimii 15 ani progrese reale în apropierea ambelor maluri ale Nistrului, eforturile noastre și progresul autentic în negocieri sunt zădărnicite prin declarații conjuncturiste și subversive”, a adăugat liderul PDM.

Plahotniuc a mai spus că R.Moldova mizează pe o abordare cât mai neutră și profesionistă din partea OSCE.

De asemenea, liderul PD a dat de înțeles că autoritățile R.Moldova conștientizează faptul că personaje precum Frattini  promovează astfel de mesaje pentru a asigura în continuare susținerea, inclusiv financiară, pentru OSCE din partea Rusiei.

ssssssssssssssssAmintim că Franco Frattini, apropiat al Ministrului rus de Externe Lavrov, este noul reprezentant special al OSCE pentru Transnistria, care susține că fără contribuția Rusiei și implicarea președintelui Igor Dodon, reglementarea diferendului transnistrean este imposbilă. Acesta urmează să întreprindă o vizită în Republica Moldova în prima decadă a lunii martie curent.