Breaking NEWS // Ministrul Justiției, Alexandru Tănase, și-a anunțat demisia

Ministrul Justiției, Alexandru Tănase, își anunță demisia după scandalul generat de interceptarea unei discuții telefonice pe care ar fi avut-o cu Veaceslav Platon. „N-am preluat portofoliul de ministru pentru a deveni țintă electorală. Este în spiritul valorilor europene, ca orice funcție de demnitate publică, să se bazeze mai întâi de toate pe încredere publică”, a subliniat Tănase.
„Dragi colegi și prieteni,
Am acceptat demnitatea de ministru al Justiție pentru a promova reforme pe domeniul justiției fiind conștient de complexitatea și dificultatea acestora. Nu mi-am propus nici pentru o clipă să mă implic în activități politice, cu atât mai mult n-am preluat portofoliul de ministru pentru a deveni țintă electorală. Este în spiritul valorilor europene, ca orice funcție de demnitate publică, să se bazeze mai întâi de toate pe încredere publică. Atunci când această încredere este periclitată, chiar și de motive lipsite de pertinență, orice inițiativă cât de bună ar fi, nu va da rezultatul scontat. Interesul personal nu poate fi pus deasupra interesului general. În acest context, am ajuns la concluzia ca cea mai potrivită soluție în situația creată este să-mi prezint în zilele ce urmează, demisia din funcția de Ministru al Justiției, astfel încheindu-mi cariera publică.
Pentru mine a fost o adevărată onoare, ca mai bine de un deceniu să-mi servesc poporul țării mele în funcția de parlamentar, membru al guvernului și judecător constituțional. Vreau să mulțumesc Premierului Pavel Filip pentru încrederea acordată și colegilor miniștri din Guvern cu care am avut o colaborare frumoasă, în binele oamenilor din Republica Moldova”, a scris Alexandru Tănase.
Amintim că o convorbire la telefon, care a avut loc în anul 2015, între omul de afaceri Veaceslav Platon și pe atunci președintele Curții Constituționale, Alexandru Tănase, făcută publică la un post privat de televiziune afiliat Partidului Platforma Demnitate și Adevăr(PPDA), dezvăluie cine a beneficiat și a intermediat jaful bancar.
Veaceslav Platon a spus în cadrul convorbirii cu Alexandru Tănase că fostul guvernator al Băncii Naționale a Moldovei a participat la furtul miliardului. Veaceslav Platon spune că are dovezi concrete. De asemenea, omul de afaceri spune că nimeni nu caută banii furați. „După ce vor veni procurori normali și vor vedea ce au făcut acești băieți, se vor apuca de cap. Pentru că ei nu au făcut nimic", a spus Veaceslav Platon. Omul de afaceri spune că a vândut acțiunile Victoriabank pe față lui Ilan Șor, dar beneficiarul era Vladimir Plahotniuc. În opinia lui, ceea ce s-a întâmplat în bănci nu putea avea loc fără implicarea politicienilor. „Desigur, Ilan are o mare parte de vină pentru că el a început. Politicienii s-au conectat deja la sfârșit și au încheiat situația. Dar gaura cea mai mare, desigur, a fost făcută de Ilan. Cu certitudine", a declarat Veaceslav Platon.
-- Alexandru Tănase a spus că se cunoaște cu Platon încă de pe vremea când erau deputați în Parlament. „Cei care mă cunosc, știu bine că eu răspund la apelurile telefonice ale cunoscuților, oricine ar fi aceștia. Dl Platon este unul din ei. Nu pot fi sigur asupra autenticității acestei înregistrări deoarece discuția a avut loc cu mai mulți ani în urmă și nu i-am dat mare importanță. În realitate, conținutul discuției, în partea ce mă privește, nu scoate în evidență nimic interesant, de cât însăși faptul existenței discuției în sine”, scria sâmbătă Alexandru Tănase.
Ministru consideră că publicarea unor interceptări ilegale este la fel de imorala ca și interceptarea propriu zisă. Acesta este motivul pentru care a boicotat personal toate știrile cu interceptări, audio sau video.
Tănase a revenit în Guvern în ianuarie curent, după reformarea Executivului.
Anterior, Alexandru Tănase a deținut funcția de ministru al Justiției între septembrie 2009 și mai 2011. În această perioadă, el a inițiat reforma justiției, promovând schimbarea statutului specialiștilor din domeniul avocaturii, notariatului, executărilor judecătorești, aceștia devenind liberi profesioniști. O altă modificare a fost efectuată în structura instanţelor de judecată, fiind lichidate cele specializate economice şi militare.
Alexandru Tănase este membru al Comisiei de la Veneţia din iunie 2017. El şi-a încheiat mandatul de preşedinte al Curţii Constituţionale în mai 2017, unde a activat din 2011, când a renunţat la funcţia de ministru al Justiţiei.