Comuniștii vor ca în fiecare localitate sa fie create comitete pentru suveranitate. Acest lucru se regăsește într-o declarație semnată astăzi la plenara PCRM după ce Vladimir Voronin a declarat că mișcările unioniste din ultima perioada sunt un pericol pentru R.Moldova. Liderul PCRM este de părerea că se impun măsuri urgente pentru a contracara extinderea acestui curent.

Subiectul a fost pe poziția 1 în cadrul plenarei de azi la care s-au comuniști din toată republica. 

Ceea ce discută acum e absolut nedrept, din punct de vedere istoric, politic sau factologic.”, a declarat Voronin în discursul său de o oră și jumătate. 

 La un moment dat, liderul comunist a i-a invitat de pe câțiva reprezentanți din regiuni să spună de la tribună ce cred ei despre unionism. Aceștia au criticat parlamentarii care dețin și cetățenia română în timp ce fac legea în R.Moldova, iar alții au propus crearea unor detașamente locale pentru păstrarea suveranității. 

--Vom aminti că astăzi, Primarii unionişti din Basarabia şi România s-au întâlnit la Iaşi pentru a semna un memorandum pro-unire. Întâlnirea a a avut loc la Palatul Culturii, unde a fost creată și Liga Aleșilor Locali Unioniști. 

În calitate de președinți ai Ligii Aleșilor Locali au fost desemnați Mihai Chirica – primar de Iași și Marcel Snegur – primarul satului Parcova din raionul Edineț. Ori satul Parcova este satul care a spart gheața, aceasta fiind prima localitate care a semnat Declarația de Unire cu România.

La eveniment participă 106 primari, viceprimari sau consilieri din localităţile din R.Moldova care au semnat declaraţii de Unire cu România.

-- Tot astăzi, Sadova, localitatea de baștină a Președintelui Igor Dodon, a votat Declarația de Unire cu România. Documentul a fost semnat de primarul Vladimir Susarenco, de consilieri și de mai bine de 500 de alți localnici. Evenimentul s-a desfășurat pe fundalul unor spirite încinse deoarece, la Primărie, au venit și câțiva susținători de-ai lui Dodon, cu intenția vădită de a perturba desfășurarea evenimentelor. 

Numărul localităților din Republica Moldova care și-au oficializat dorința de Reunire a ajuns la 106. Mai nou, astfel de declarații aufost semnate de o Parohie din Orhei, de o școală din Telenești și de Consiliul Județean Prahova.