Reprezentanții Comitetului Româno - American pentru Basarabia, în coordonare cu Fundația Basarabia au adresat un memoriu Senatului SUA, prin care solicită să fie luată în calcul reunirea celor două state românești în anul Centenarului.

Documentul este adresat senatorului Bob Corker, președintele Comitetului pentru Relații Externe din Senatul SUA.

Memoriul intitulat „România, Basarabia și Republica Moldova” este semnat de profesorul Nicholas Dima, președintele Comitetului Româno - American pentru Basarabia. Renumitul profesor cu dublă cetățenie explică cum a fost ruptă Basarabia de România și că în anul Centenarului trebuie să se ia în calcul reunirea celor două state românești.

De menționat că biografia profesorului de origine română, în prezent stabilit în America, este una impresionantă. Acesta este absolvent al Universității de Geografie din București, în anul 1967, și al Universității din Columbia, unde a obținut titlul de doctor în geografie. Nicholas Dima a plecat de peste 40 de ani în SUA și e responsabil de Intercultural Communication. A făcut închisoare, apoi a fost timp de 20 de ani reporter la The Voice of America, a scris şase cărţi în engleză şi două în română, nu înainte de a le preda soldaţilor de peste Ocean istoria Uniunii Sovietice.

Printre instituţiile în cadrul cărora a fost profesor se numără: St. Mary’s University Collegedin Addis Ababa, Etiopia; Foreign Service Institute din Roslyn, VA; James Madison University, George Mason University; J.F. Kennedy Special Warfare Center and School din Fort Bragg, NC.

Sursa: Ziarul national