Maia Sandu, candidata comună a dreptei la alegerile prezidențiale, și Igor Dodon - candidatul stângii, s-au duelat aseară în prima dezbatere electorală. În cazul ambilor candidați au fost întrebări la care nu au vrut să răspundă și ambii candidați s-au acuzat de răspunsuri mincinoase. Declarațiile au fost făcute în cadrul dezbaterilor electorale de la postul de televiziune „PRO TV Chișinău".

Maia Sandu a dezmințit acuzațiile aduse de către contracandidatul său că, dacă va ajunge președinte, va aduce emigranții sirieni în Republica Moldova (informație lansată pe un site de satiră), va legaliza căsătoriile dintre persoanele de același sex și va închide bisericile.

„Sunt niște minciuni sfruntate de ale lui Dodon. Nu voi face nici unul din aceste lucruri. Cum să închid bisericile, dacă eu singură merg la biserică? Numai că eu nu mă fotografiez în biserică pentru a-mi face PR cu aceasta, așa cum o face Dodon. Un om credincios vine la biserică nu pentru a se fotografia. Nu am văzut un om mai mincinos ca Dodon", a declarat Maia Sandu.

Maia Sandu l-a acuzat pe Igor Dodon că ar fi omul lui Plahotniuc și a spus că nu va semna documentul anti-Plahotniuc propus de către contracandidatul său:

„Igor Dodon înseamnă Plahotniuc. Igor Dodon este cel care are relații de afaceri cu Plahotniuc şi care zboară cu avioanele private ale acestuia. Spuneți, domnule Dodon, unde ați zburat cu avionul privat al lui Plahotniuc şi din ai cui bani. Dodon i-a vândut un hotel lui Plahotniuc la preț derizoriu și statul a pierdut peste 120 de milioane de lei. Nu voi semna niciun document împreună cu Igor Dodon. Eu semnez anti-Plahotniuc şi anti-Dodon", a declarat Maia Sandu.

Candidata dreptei la prezidențiale a dat de înțeles că Dodon ar putea să ajungă la închisoare.

„Da, a mai rămas încă un penal care să mă sprijine, și acela sunteți Dumneavoastră! Nu știu ce aveți cu Filat, dar o să-i spuneți totul personal, atunci când o să ajungeți în Penitenciarul 13. Dumneavoastră aveți detaliile de la BEM, Dumneavoastră aţi fost la nunta lui Ilan Şor, nu eu".

Maia Sandu a dat asigurări că nu va lua decizii importante fără a consulta cetățenii.

„Îmi asum responsabilitatea și voi demonstra că am responsabilitate, după cum am demonstrat până acum. Vă asigur că deciziile importante le vor lua cetățenii".

La rândul său, candidatul PSRM la președinție, Igor Dodon, a promis că dacă va fi ales șef al statului va asigura bunele relațiile atât cu Federația Rusă, cât și cu România și Uniunea Europeană, și va anula Legea cu privire la egalitatea de șanse. 

„Voi fi un președinte al tuturor. Integrarea Euro-asiatică va rămâne o poziție a partidului. Voi păstra bunele relații cu Federația Rusă, Uniunea Europeană și România. Cetățenii Republicii Moldova nu trebuie să piardă dreptul de a călători fără vize în Uniunea Europeană. Trebuie să păstrăm bunele relații cu Federația Rusă, pentru că este o piață de desfacere pentru produsele noastre, pentru că acolo lucrează cetățenii noștri", a declarat Dodon.

Candidatul PSRM a mai spus că una din acțiunile imediate pe care le va întreprinde când va ajunge în fotoliul prezidential va fi retragerea cetățeniei Republicii Moldova pe care a primit-o recent fostul președinte român, Traian Băsescu, şi soția sa.

„Eu am studiat cum au primit cetățenia soții Băsescu. Au fost multe încălcări de procedură. Domnule Traian Băsescu, pregătiți-vă, că după 13 noiembrie veți pierde cetățenia pe care nu o meritați!", a declarat liderul socialist.

Igor Dodon a acuzat-o pe contracandidata sa, Maia Sandu, că ar fi un produs al regimului oligarhic şi că este susținută de către Vladimir Plahotniuc:

„Dacă nu este așa, semnați chiar acum acest document că sunteți împotriva lui Plahotniuc. Faptul că nu doriți să-l semnaţi, demonstrează că sunteți omul lui Plahotniuc. Maia Sandu a votat ca Andrian Candu, finul de cununie al lui Plahotniuc să fie președinte al Parlamentului".

O altă acuzație adusă Maiei Sandu este că aceasta a fost susținută de reprezentanții minorităților sexuale. „Doamna Sandu, spuneți de ce homosexualii şi lesbienele au votat pentru Dumneavoastră? Sunteți reprezentanta lor?"

O altă acuzație adusă de Igor Dodon contracandidatei sale este unionismul. „Maia Sandu este unionistă. Chiar în acest studio, cu câteva luni în urmă, ea a declarat că va vota pentru, dacă va avea loc un referendum privind unirea cu România".

Publicăm mai jos dialoguri directe dintre cei doi candidați:

Unire vs statalitate și armata a 14-a

Dodon: Aș vrea să întreb pe doamna Sandu ce crede despre statalitatea RM.
Sandu: Eu cred că o țara independentă nu poate avea o armată străină pe teritoriul ei.
Dodon: Vă întreb despre Unire.
Sandu: România nu are o armată  pe teritoriul RM.
Sandu: Dar Dvs ce veți face ca să convingeți Rusia să-și retragă armata de pe teritoriul RM?
Dodon: Eu vă întreb de Unire.
Sandu: Evitați să răspundeți!
Dodon arată o fotografie când Maia Sandu a declarat că vrea Unirea. 
Sandu: Eu respect decizia cetățenilor, nu vorbesc ca Dvs despre federalizare fără ca să întreb oamenii. 

Comunitatea LGBT

Dodon: De ce comunitatea LGBT vă susține. Ce legătură aveți cu ei?
Sandu: Întrebați-i pe ei. Eu vreau să vă arăt o scrisoare de mulțumire pe care mi-a trimis-o IPS Vladimir. Este o ipocrizie să mergi la biserică și să îți faci poze așa cum faceți Dvs.
Dodon: Sigur nu aveți nimic cu acest grup?
Sandu: Sigur!
Dodon: Atunci lăsăm subiectul pentru data viitoare.
Bogza: Asta ce înseamnă că oamenii care au o altă orientare sexuală nu au dreptul să voteze?
Sandu: Eu respect drepturile tuturor.
Dodon: Eu sunt categoric împotriva căsătoriilor între ei și împotriva legii privind egalitatea de șanse votată din 2012. O voi anula.

Zborurile cu avioane private

Sandu: Cu ce ocazie ați zburat cu  avionul lui Plahotniuc?
Dodon: Dar Dvs ați zburat vreodată cu avion privat?
Sandu: Nu.
Dodon: Dar cu Filat la Doha cu ce ați zburat?
Sandu: A fost o delegație guvernamentală.
Dodon (Nu a răspuns la întrebarea lui Dodon): Doamna Sandu a zburat cu Domnul Filat, zbor privat achitat din bani furați de la BEM.
Sandu: Este un fals. Răspundeți la întrebarea mea.
Dodon: O singură dată am zburat cu soția, la invitația unor prieteni. Zborul nu a avut nicio legătură cu Plahotniuc.

Despre relațiile cu Vlad Plahotniuc

Dodon: Ați fost membră a 3 guverne oligarhice. Dvs l-ați votat pe finul lui Pahotniuc în funcția de Speaker. Totodată Dvs ați fost votată de Plahotniuc.
Sandu: Da Plahotniuc, da Filat și încă un penal - adică Dvs a rămas să mă voteze.
Dodon: Noi am semnat un acord de ne-colaborare cu Plahotniuc. Dvs de ce ați refuzat să-l semnați timp.
Sandu: Eu nu semnez nici nu Plahotniuc, nici cu Dodon. Ei sunt de același fel pentru mine. Eu voi opta pentru un procuror independent care să vă bage la pușcărie.
Dodon: Semnați vă rog acest document!
Sandu: Eu semnez doar cu cetățenii. Nu semnez cu Dodon. Pentru mine Dodon e Plahotniuc.
Dodon: Înțeleg că refuzați să semnați un pact de ne-colaborare cu Plahotniuc. Cel care v-a susținut în turul I. 
Sandu: Este o minciună marca Dodon. 

Reforma în educație vs numărul de suicid-uri

Dodon: Merită reforma Dvs viața unui copil?
Sandu: Este o altă minciună spusă tragic de Igor Dodon. 
Dodon: Când a fost Maia Sandu ministru au fost 400 de cazuri de suicid și tentativă la suicid.
Sandu: Este o minciună. Mai bine ați spune ce ați făcut Dvs când erați ministru.
Dodon: Dragi tineri, vă amintiți cum treceați prin scanere la BAC?
Sandu: Nu puteați asculta asta de la un plagiator. 

Casa lui Dodon și „șpargalka” lui Sandu

Maia Sandu: Sunteți un mincinos. Nu vreți să răspundeți la nicio întrebare. Dar spuneți-mi casa Dvs care în 2012 avea peste 100 de metri pătrați, acum are peste 400 de metri pătrați. A crescut casa între timp?
Dodon: Eu am vorbit la acest subiect. Am luat credit de la Victoriabank. Lăsați telefonul. Nu umblați cu telefonul.... veniți la „examen” cu „șpargalka”
Sandu: Nu am nicio „șpargalkă”
Dodon: Vă scriu consilierii americani?
Sandu: Nu am consilieri. Este o minciună.
 
Apartenența la PLDM

Dodon: Maia Sandu în 2014 declara că era membră PLDM. Era pe locul 5 în lista la parlamentare.
Sandu: Domnule Dodon, ați fost finanțat de Shor cu cumătrul Dvs Viorel Melnic care și acum vă finanțează.
Dodon: Shor a finanțat campania lui Filat pe listele căruia ați devenit deputat.
Sandu: Am fost aleasă deputat pentru reformele făcute la Educație.
Dodon: Și totuși Dvs ați fost membră PLDM?
Sandu: Dvs nu ați răspuns la nicio întrebare legată de integritatea Dvs. Pe oameni asta îi interesează! 

Legea Procuraturii și modificarea Constituției

Sandu: Vă angajați public să votați modificarea Constituției privind alegerea procurorului general?
Dodon: Da, voi vota și eu și toți cei 24 de deputați PSRM.