Dodon va cere Organizaţiei Naţiunilor Unite şi Consiliului Europei să-şi definească atitudinea faţă de ceea ce preşedintele moldovean consideră că ar fi „acţiuni de lichidare a statalităţii Republicii Moldova, întreprinse de România".

Anunțul a fost făcut chiar de către președintele Dodon în cadrul unui brifieng de presă care a avut loc după ședința CSS.

„În timpul apropiat mă voi adresa cu o scrisoare la ONU și la Consiliul Europei. Atunci când un stat vecin, la nivel de organe oficiale de stat, mă refer la unele legi aprobate de Parlamentul din România, întreprind unele acțiuni care prezintă riscuri pentru statalitatea R.Moldova. Eu vreu să află care este poziția partenerilor noștri externi”, a spus Dodon.

Președintele a anunțat că CSS condamnă Declarațiile de Unire cu România semnate zilnic de câte 4-5 localități din R.Moldova. Mai mult, acesta anunță că pregătește un proiect de modificare a Legislației prin care să fie introdusă răspunderea penală pentru „acțiunile de destabilizare a R.Moldova”.

Dodon a mai spus că în perioada 24-27 martie „sunt posibile mai multe acțiuni de destabilizare” din partea celor care, în opinia lui, „se acoperă cu mesaje unioniste, dar vor veni la Chișinău să destabilizeze”.

La ședința de astăzi a CSS s-a mai discutat desăre Raportul Kroll - 2. Dodon a spus că vrea ca raportul să fie prezentat în cadrul următoarelor ședințe ale CSS, însă Sergiu Cioclea i-a spus că nu are dreptul să-l prezinte.

Deși e limpede că a convocat această ședință în legătură cu Declarațiile de Unire care au ajuns deja la 100, Dodon a spus că a mai discutat la ședința de astăzi a CSS și despre Dosarul transnistrean. Mai exact, a zis că CSS salut semnarea protocoalelor cu Tiraspolul la sfârșitul lui 2017.

De asemenea Dodon și-a exprimat regretul că reprezentanții Guvernul și Parlamentului nu s-au prezentat la ședința CSS-ului. Totodată, acesta a cerut ca reprezentanții SIS să dea explicații de ce nu s-au prezentat la ședința de astăzi a CSS.