Președintele Partidului democrat Vlad Plahotniuc spune că partidul care îl reprezintă a recomandat membrilor Consiliului Suprem de Securitate să nu participe la ședință pe care a convocat-o mâine președintele Igor Dodon.

În cadrul briefingului săptămânal de astăzi, liderul democraților a declarat: „Din nou președintele Dodon aruncă în presă detalii despre agenda Consiliului Suprem de Securitate și uită să comunice detalii despre agenda acestui Consiliu participanților. Mai mult decât atât, noi cunoaștem că ședința a fost numită atunci când mai mulți reprezentanți nu sunt disponibili și nu sunt în țară. Având în vedere că agenda președinței nu ține de competența acestui forum și că nu a fost coordonată agenda, am luat o decizie cu colegii să recomandăm participanților acestui Consiliu să nu meargă la această ședință și solicităm președintelui Dodon să organizeze o ședință a atunci când toți membrii sunt în țară și să-i anunțe pe aceștia despre agenda Consiliului”. 

---------------------- Amintim că Igor Dodon a dispus convocarea Consiliului Suprem de Securitate pentru data de 7 martie curent, anunță purtătorul său de cuvânt Ion Ceban într-o postare pe Facebook.

Acesta a precizat că pe ordinea de zi se regăsesc subiectele anunțate anterior.

În luna august anul 2017, după declararea vicepremierului rus Dmitri Rogozin persona non-grata în Republica Moldova, Dodon a convocat Consiliul Suprem de Securitate.

Ședința, însă, a fost boicotată de către membrii Parlamentului și Guvernului: prim-ministrul Pavel Filip, speakerul Andrian Candu, ministrul de Interne Alexandru Jizdan și președintele Comisiei securitate naţională, apărare şi ordine publică a Parlamentului, Roman Boțan, care, conform decretului lui Dodon, făceau parte din componență CSS. Din lipsă de cvorum, ședința nu a avut loc.

Ulterior Dodon a anunțat că, dacă cei sus-numiți nu se vor prezenta la ședințele CSS, va fi obligat să modifice componența CSS, unde aceştia nu se vor mai regăsi.

Dodon a dispus recent convocarea Consiliului Suprem de Securitate drept reacție a semnării de către mai multe localități a declarațiilor simbolice de Unire cu România, cu pirlejul Anului Centenarului. Fiind conștient că Filip, Candu, Jizdan și Boțan ar putea iarăși boicota ședința și aceasta, iarăși, va eșua, Dodon a anunțat o nouă modificare a componenței CSS.

Totuși, Filip a anunţat că va participa la şedinţa Consiliului Suprem de Securitate (CSS), convocată de către Igor Dodon, însă pentru a vorbi despre „aplicaţiile militare care s-au intensificat în stânga Nistrului". Și președintele Parlamentului a anunțat că va participa la ședința CSS anunțată de Dodon, dar pentru a discuta problemele stringente din Republica Moldova, ci nu pe cele simbolistice, precum declarațiile de Unire a localităților din R. Moldova.

Actualmente, nu există o prevedere a legislației, care ar stipula componența CSS. Fiecare președinte al Republicii Moldova decide personal cine va face parte din componența Consiliului. În mod legal, președintele are dreptul să excludă anumite persoane din Consiliu, însă care ar fi valoarea CSS în lipsa primelor persoane din stat se subînţelege.