Cererea Chişinăului de retragere a trupelor ruse de ocupaţie din stânga Nistrului "e desprinsă de realitate". Este afirmaţia unui înalt oficial european, Franco Fratini, reprezentant al OSCE pentru Transnistria, făcută recent la postul de televiziune RUSSIA TODAY, finanţat de Kremlin.

Săptămâna trecută, Frattini s-a aflat într-o vizită la Moscova, unde a ținut o prelegere la Academia Diplomatică și purtat discuţii cu prietenul său Serghei Lavrov.

Frattini a afirmat la postul de televiziune amintit că acum există probleme mai serioase și mai grave, de care depinde direct cum vor derula în continuare relațiile dintre autoproclamata republică nistreană și R.Moldova.

„Aceste abordări sunt rupte de realitate. Nu e justificat în niciun fel să discutăm acum despre prezența militară rusă, până când nu vom soluționa pachetul de probleme, care include și alte momente importante”, a spus Frattini.

Acesta a spus că preferă ca să se lucreze asupra recunoașterii de către Chișinău a „sistemului bancar” din Transnistria.

„Eu cred că președinția OSCE deținută de Italia și-a trasat obiective mai importante în care să obținem rezultate concrete. (...) O să aduc câteva exemple: suntem foarte aproape să ajungem la un acord privind oferirea numerelor neutre pentru vehiculele transnistrene, ca mijloacele de transport să aibă acces în traficul rutier internațional”, a spus Fratiini.

ssssssssssAmintim că Franco Frattini, apropiat al Ministrului rus de Externe Lavrov, este noul reprezentant special al OSCE pentru Transnistria, care susține că fără contribuția Rusiei și implicarea președintelui Igor Dodon, reglementarea diferendului transnistrean este imposbilă. Acesta urmează să întreprindă o vizită în Republica Moldova în prima decadă a lunii martie curent.