Autoritățile de la Chișinău spun că dacă Renato Usatîi nu crede că se află în căutare internațională nu are de cât să verifice acest lucru părăsind teritoriul Federației Ruse. Declarația a fost făcută după ce reporterii Deschide.MD au încercat să concretizeze la instituțiile abilitate de ce Usatîi nu se află în lista persoanelor căutate de pe site-ul INTERPOL.

Ofițerul de presă al MAI, Alina Zbancă ne-a comunicat că nu toate persoanele aflate în căutare internațională sunt incluse pe site-ul INTERPOL. ”Rămâne la discreția biroului central al INTERPOL să decidă dacă includ sau nu o persoană pe site-ul lor, dar de regulă aceasta este o procedură care durează câteva săptămâni până se examinează demersul autorităților de la Chișinău”.

În contextul răspunsului primit, am întrebat dacă există deja o decizie de la Lyon la interpelarea ce-l vizează pe Usatîi, sau documentul încă se află în proces de examinare: ”Avem un răspuns: că solicitarea a fost primită și că se examinează. Alt răspuns nu există până la această oră, iar până la decizia finală Renato Usatîi este în căutare internațioanlă”, ne-a declarat sursa citată. 

Redacția Deschide.MD a făcut o solicitare și la Oficiul Central al Interpol din Lyon, dar nu am primit deocamdată un răspuns.

Amintim că președintele „Partidului Nostru", Renato Usatîi, a anunțat că Oficiul Central al Interpol de la Lyon (Franța) l-a scos din căutarea internațională, solicitată de autoritățile moldovenești. Anunțul a fost făcut ieri în cadrul unei postări video pe Facebook.

„Vreau să informez regimul banditesc și tâlhăresc a lui Plahotniuc că Interpolul m-a scos astăzi din căutare internațională. Oficiul Central n-o păpat povestea lui Plahotniuc despre comanda la omor a lui Gorbunțov... Am găsit avocați din SUA, UE și Rusia care trebuiau să demonstreze că eu sunt urmărit pe motive politice. La aceasta nici nu a ajuns, pentru că Lyon-ul singur m-a scos din căutare", a declarat el.

La scurt timp Viorel Țentiu, șeful Biroului Național Central Interpol din Republica Moldova a infirmat anunțul lui Renato Usatîi. Aceeași declarație a făcut-o pentru Deschide.MD și șeful IGP - Alexandru Pânzari.