Analistul politic Petru Bogatu susține că, prin intermediul Declarației comună a președinților Parlamentelor Georgiei, Republicii Moldova și Ucrainei, se conturează perspectiva europeană a acestor trei țări și solicită partenerilor mai mari din UE și de peste ocean să contribuie la securitatea în regiune. În același context, Alexandru Solcan spune că, în cadrul evenimentului, au fost auzite voci din partea unor țări europene care vorbesc despre șansa țărilor din Parteneriatul Estic de aderare la UE.

„Este un document așteptat, pentru că cele trei state din Parteneriatul Estic, Ucraina, R. Moldova și Georgia, care sunt mai avansate în procesul de integrare în UE, să-și coordoneze acțiunile în contracararea diverselor amenințări și a pericolelor care le pasc. Această reuniune este un lucru foarte bun și este exact ceea ce au nevoie cele trei state. Declarația nu aș spune să este sub nivelul așteptărilor pentru că, pe de o parte, acest țări se angajează să-și intesifice eforturile de integrare în UE iar, pe de altă parte, solicită partenerilor occidentali mai mari din UE și de peste ocean să contribuie la siguranța naționale a R. Moldova, Georgiei și Ucrainei”, a declarat Petru bogatu pentru Deschide.MD.  

Analistul politic mai spune că evenimentul, în ansamblu, și aceasă Declarație conturează o nouă perspectivă europeană pentru cele trei state care, într-un fel, sunt o figură aparte. 

„Ele nu pot fi comparate cu Azerbaidjan sau Armenia, pentru că au avansat mai mult pe segmentul integrării europene, iar pe de altă parte au interese distincte și au probleme comune. Mă refer la tentativele Rusiei de a contracara procesul lor de integrare. Toate acestea crează o situație ca, în cadrul Parteneriatului Estic, aceste state să obțină un statut aparte. Din acest punct de vedere, mi se par încurajatoare declarațiile unor participanți care au îndemnat și ei să fie create premise pentru ca cele trei state să iasă din așa zisa Zonă Gri, din zona care abia s-a desprins de blocul sovietic, dar în care nu s-au cristalizat opțiunile de politică externă, nu s-au cristalizat principiile de construire a statului. Una peste alta, cred că această reuniune este un pas foarte important pe care îl fac cele trei state pe calea integrărilor euroatlantice”, a adăugat Bogatu.

Un alt analist politic, Alexandru Solcan, susține că la Conferința interparlamentară a fost transmis un mesaj clar din partea tuturor celor prezenți la eveniment - și anume că sunt provocări externe pentru cele trei țări.

„Vorbim despre suportul care vine de la Consiliul Atlantic, dar și mesajele transmise de oficialități din Polonia și Suedia. Este important ca mesajele acestea să fie auzite, pentru că, de multe ori, UE se ghidează de principii și valori, însă nu vede unele provocări cu care se confruntă R. Moldova, Georgia, Ucraina. În acest caz, probabil ar trebui implementate alte tactici și strategii. Este o inițiativă extraordinară din partea Parlamentului R. Moldova și vine să consolideze eforturile pentru a face față acestor provocări pe care noi le numim  război hibrid. M-a bucurat foarte mult să aud voci din partea unor țări europene cum ar fi Estonia, Polonia Lituania și Suedia, care vorbesc despre șansa de aderare la UE a țărilor din Parteneriatul Estic și este foarte bine că este o masă de susținere a acestui deziderat”, a adăugat Solcan, care a fost prezent la Conferința interparlamentară. 

-------------------------- Amintim că președinții Parlamentelor din Moldova, Georgia și Ucraina au adoptat o declarație prin care se angajează să promoveze o poziție comună în domeniul apărării și securității. Documentul a fost semnat de Andrian Candu, Irakli Kobakhidze și Andriy Parubiy în timpul conferinței interparlamentare de nivel înalt cu genericul „Georgia, Republica Moldova și Ucraina: Parteneriatul Estic și provocările actuale de securitate", este menționat într-un comunicat de presă al Parlamentului.