Președintele Parlamentului Andrian Candu susține că Republica Moldova nu revendică noi teritorii, ci dreptul de a conta. Oficialul de la Chișinău a adăugat că R. Moldova s-a săturat să fie "învârtită într-un vârtej geopolitic", precizând că nu mai putem „să stăm cuminți în Zona Gri, cât timp marile puteri joacă șah”.

Declarația a fost făcută de speaker în cadrul Conferinței interparlamentare de nivel înalt cu genericul „Georgia, Republica Moldova și Ucraina: Parteneriatul Estic și provocările actuale de securitate". Candu a adăugat că: „Scopul nostru este să edificăm un stat demn de cetățenii noștri, după modelul occidental".

Potrivit lui, guvernarea din Moldova și-a asumat în ultimii ani decizii în măsură să protejeze locuitorii țării. În acest sens, președintele Parlamentului a menționat legea anti-propagandă și cel mai mare proiect de la independență de diversificare a surselor de energie. El a precizat, în context, că în raport cu Federația Rusă, Moldova cere doar o relație de respect reciproc.

„Vă salut aici la Chişinău, în Republica Moldova. Sunt onorat să vă văd pe toţi, aţi întreprins acest efort să veniţi, pentru că avem o idee comună. Dorim să fim auziţi, iar conferinţa noastră va atrage an de an tot mai mulţi participanţi. Stimaţi prieteni, să vorbim despre o idee unită: problemele securităţii şi aderarea la UE, ambii piloni sunt importanţi pentru Moldova, Georgia şi Ucraina. Ne-am săturat să fim învârtiți într-un vârtej geopolitic, să stăm cuminți în Zona Gri, cât timp marile puteri joacă șah. Avem o dorință legitimă de mai bine, de securitate, stabilitate, prosperitate. Nu revendicăm teritorii, vrem doar să reintegrăm țara. Moldova, Georgia, Ucraina – suntem o voce regională, suntem determinați să ieșim din Zona Gri, pentru un viitor european comun”, a declarat Candu.

Andrian Candu s-a referit la aspirația de aderare la Uniunea Europeană a celor trei state și la reformele întreprinse conform angajamentelor asumate față de partenerii externi, dar, în primul rând, pentru beneficiul locuitorilor Moldovei, Georgiei și Ucrainei.

Conferința - organizată în parteneriat cu Consiliul Atlantic la inițiativa președinților Parlamentelor Republicii Moldova, Georgiei și Ucrainei -dezbate probleme legate de securitatea informațională, energetică, apărare, creștere economică stabile și statul de drept în regiune. Evenimentul a adunat circa 150 de oficiali și experți de nivel înalt, inclusiv preşedinţi ai parlamentelor, europarlamentari, reprezentanți ai Congresului SUA, experți notorii internaționali și regionali.

Astăzi, cei trei președinți de parlamente vor semna o declarație comună în care se angajează să-și unească eforturile pentru promovarea unor politici comune de apărare și securitate.