Maşina unui membru al Delegaţiei R. Moldova la Comisia Unificată de Control a fost reţinută acum o oră şi jumătate la ieşirea din Cocieri de cătrei miliţia separatiştilor din stânga Nistrului care au vrut să percheziționeze automobilul și pe cei din ea. Asta în pofida faptului că ieri, în cadrul CUC, s-a luat hotărârea de a fi asigurată libera cirulaţie în Zona de Securitate în vederea comemorării la 2 martie a celor căzuţi în războiul de pe Nistru din 1992.

Potrivit membrului delegației R. Moldova la Comisia Unificată de Control (CUC), Eduard Bumbac, „în pofida faptului că ieri la CUC s-a luat o decizie ca astăzi în contextul comemorării celor căzuți în războiul de pe Nistru ca să fie asigurată libera circulație în Zona de Securitate și să nu fie obstrucționată comemorarea, transnistrenii au dislocat astăzi în localitatea Corjova o mulțime de miliţieni, practic la toate intersecțiile din localitate”.

Bumbac a precizată că MGB-ul umblă prin localitate, filmând și fotografiindu-i pe toți cei care vor să participe la slujba de pomenire.

„Mai mult ca atât: la ieșirea din satul Cocieri a fost oprită mașina cu simbolul „MS”(trupe de pacificare) a unui reprezentant a delegației moldovenești la Comisia Unificată de Control de miliţieni care au cerut să fie percheziționată mașina și pasagerii săi”, a mai precizat Bumbac.

Totuși cei din delagația Moldovei la CUC s-au opus vehement percheziționării, astfel așa-zisa percheziție nu a avut loc.

Astăzi se împlinesc 26 de ani la războiul de independență moldo-rus din 1992. Evenimentul - provocat de către Rusia - s-a declanşat la 2 martie 1992, după ce preşedintele de atunci, Mircea Snegur, a autorizat o intervenţie militară împotriva forţelor rebele care atacaseră posturile de poliţie loiale Chişinăului de pe malul stâng al Nistrului.