Rada Supremă de la Kiev a votat astăzi în lectură finală Legea ratificării Acordului dintre R.Moldova și Ucraina privind instituirea controlului comun în punctele de trecere a frontierei moldo-ucrainene, inclusiv în cele de pe sectorul transnistrean al frontierei.

Documentul a fost votat de către 234 de deputați din cei 302 în prezenți la ședința Radei. Conform procedurii documentul urmează a fi semnat de către președintele ucrainean Petro Poroșenko.

aaaaaaaaaaaaaaaaAcordul privind controlul în comun al persoanelor, mijloacelor de transport şi mărfurilor în punctele comune de trecere a frontierei de stat moldo-ucrainene a fost semnat de către prim-ministrul de la Kiev, Volodimir Groisman și premierul moldovean Pavel Filip pe data de 6 octombrie 2017.

Amintim că din 19 decembrie anul precedent, în punctul de trecere al frontierei „Palanca” a fost lansat  controlul comun moldo-ucrainean. În fază incipientă, reieșind din constrângerile de infrastructură legate de extinderea și modernizarea acestui punct de trecere, controlul comun va fi efectuat în punctul de trecere instituit temporar.

De asemenea, amintim că din luna iulie anul curent funcționează primul punct de control comun moldo-ucrainean de pe segmentul transnistrean al frontierei Cuciurgan-Pervomaisc.

Un control similar se efectuează deja de mai mulţi ani în punctele de trecere a frontierei moldo-ucrainene „Briceni-Rosoşenî”, „Criva-Mamalîga”, „Larga-Kelmenţî” şi „Giurgiuleşti-Reni”. 

Pe sectorul transnistrean al frontierei se planifică instituirea a încă 12 puncte comune moldo-ucrainene, care, la fel, vor funcționa pe bază de control comun.