Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene anunță că din cele 270 349 buletine de vot recepționate de către cele 100 de secţii de votare de peste hotare, 203 139 (mai mult de 75%) au rămas neutilizate.

În acest sens ministerul de Externe a decis să răspundă solicitării lui Igor Dodon și Maiei Sandu cu privire la deschiderea secțiilor suplimentare de vot pentru diasporă în turul II din 13 noiembrie.

Reiterăm că turul doi al alegerilor reprezintă o continuitate a primului tur, urmând a fi organizate în aceleași condiții ca şi primul tur (cu aceleași consilii și birouri electorale, în baza acelorași liste electorale). Mai mult ca atât, reamintim termenii calendaristici stricți prescriși în legislația electorală pentru constituirea birourilor electorale ale secțiilor de votare (25 de zile înainte de data alegerilor)... În acest context, serviciul diplomatic va depune eforturi susținute pentru informarea cetățenilor privind lista secțiilor de votare deschise în străinătate pentru a-i direcționa către cele mai apropiate secții de votare”, se arată într-un comunicat de presă al MAEIE.

Amintim că în urma primului scrutin prezidențial din 30 octombrie, Maia Sandu și Igor Dodon au solicitat deschiderea mai multor secții de votare peste hotare. Sandu a solicitat mai multe secții în țările unde au fost înregistrate cozi, iar Dodon a propus deschiderea a 159 de secții de votare în Rusia.