Administrația de la Tiraspol blochează implementarea Protocolului de la Berlin din iunie 2016, în pofida faptului că este unul foarte favorabil pentru regiunea transnistreană. Declaraţiile au fost făcute în cadrul emisiunii „Moldova în direct” de la postul public de televiziune „Moldova 1”, transmite IPN.

Vicepremierul moldovean pentru reintegrare, Gheorghe Bălan, susţine că autorităţile de la Chişinău întâmpină rezistenţă din partea administrației de la Tiraspol.

Tiraspolul a politizat excesiv acest acord şi l-a blocat. Dacă Chişinăul pledează pentru apropierea celor două maluri, Tiraspolul face tot posibilul pentru îndepărtarea lor. Acum încercăm să identificăm alte soluţii pentru a merge pe cale reintegrării ţării”.

Ion Manole, directorul Asociaţiei „Promo-Lex”, susţine că cea mai mare problemă a regiunii transnistrene este nerespectarea drepturilor omului. „Este important ca acestor oameni să le fie asigurate drepturile şi securitatea. Este necesar ca aceste momente să fie incluse în dialogul cu Tiraspolul”, a spus Manole.

Negocierile de la Berlin în formatul 5+2 din iunie 2016 s-au încheiat cu semnarea unui protocol în care erau prevăzute acţiunile pe care şi le-au propus să le realizeze părţile în timpul apropiat pentru a reglementa conflictul transnistrean. Printre problemele de actualitate imediată care se regăsesc în protocolul semnat între Chişinău şi Tiraspol sunt drepturile personale ale cetăţenilor de pe ambele maluri ale Nistrului, mobilitatea academică, libertatea de circulaţie, telecomunicaţia etc.