În satul Tomai din autonomia găgăuză s-a desfășurat astăzi așa-numitul consiliu extins al tuturor autorităților găgăuze împotriva Unirii cu România și în special contra activității unioniste a ex-președintelui României, Traian Băsescu. Adunarea găgăuzilor s-a încheiat cu adoptarea unei rezoluții anti-Unire, care urmează a fi înaintată Parlamentului Republicii Moldova, Federației Ruse, Turciei, Bruxelles-ului, OSCE-ului și ONU.

La această adunare, bașcanul Irina Vlah le-a pus tribuna la dispoziție tuturor care, în fața celor circa 500 de oameni prezenți. au vrut să toarne noroi în capul unioniștilor, lui Băsescu și României  Au vorbit separatiști găgăuzi cum ar fi Ivan Burgudji, Mihail Chendighilean, președintele AP și ex-președinți, precum deputați și ex-deputați ai Adunării Populare a Găgăuziei. Toți au avut un discurs pro-statalitate, însă una care trebuie „să reziste până va veni Rusia să ne elibereze”.

Găgăuzii, de la „oficiali” și până la activiști civici, s-au arătat extrem de supărați pe Declarațiile de Unire pe care le semnează zilnic localitățile din R.Moldova.

Sesiunea discursurilor a fost deschisă de Vlah. Aceasta a făcut referire la referendumul ilegal din 2014 în baza căruia Găgăuzia, în cazul Unirii R.Moldova cu România, se va desprinde de țară și va avea dreptul la autodeterminare.

„În țară, din nou iau amploare mișcările unioniste. Se semnează Declarații de Unire cu România. Vreau ca adunarea de astăzi să confirme că noi suntem pentru statalitatea Moldovei. Eu sunt convinsă că o Găgăuzie puternică poate exista doar într-o Moldovă puternică”, a spus Vlah.

Așa-numitul fost președinte al pretinsului soviet suprem, Mihail Chendighilean, a făcut o incursiune în istorie ajungând la propunerea de a anunța anul 2018 pe teritoriul Găgăuziei, „anul ocupației românești”.

Acesta a propus ca Găgăuzia să atace în judecată România la Tribunalul de Haga pentru cotropirea din 1918 și pentru „susținerea mișcării de lichidare a statalității”. Vorbind despre Băsescu, Chendighlean a spus că „acest străin trebuie alungat cu șuturi în fund din Republica Moldova”.

Spiritele s-au cam agitat atunci când la tribună a venit democratul Nicolai Dudoglu, acuzat de către Vlah de subminarea acestei adunări. Deși a avut un discurs anti-românesc, publicul l-a fluierat și l-a acuzat de trădare. Același lucru s-a întâmplat și cu deputatul PDM Corneliu Dudnic, care n-a putut să-și încheie liniștit discursul.

„Dacă va fi Unirea, eu primul o să pun mâna pe armă și o să apăr Găgăuzia”, a spus Dudnic.

Un fost funcționar al autonomiei găgăuzie, Lenov Piotr, a spus că R.Moldova „trebuie să reziste mișcării unioniste și a declarațiilor de Unire cu România până când vor veni rușii”. „Și ei vor veni”, a spus convins Lenov. 

O parte din cei care au ieșit la tribună au cam uitat care e subiectul adunării și au vorbit despre „furtul miliardului”, lichidarea poștei din Vulcănești, interzicerea lui Rogozin în R.Moldova și altele. Astfel, moderatorul a fost nevoit să intervină la fiecare 5 minute și să amintească că adunarea are loc pentru a nu permite Unirea cu România.  

După discursurile care au durat mai mult de două ore, s-a trecut la adoptarea așa-zisei rezoluții, pe care a citit-o cunoscutul lider separatist Ivan Burgudji. Prin pretinsa rezoluție, găgăuzii cer interzicerea în R.Moldova a oricărui partid sau mișcare care promovează Unirea cu România. Au mai propus ca Băsescu să fie declarat persoană indizerabilă în R.Moldova. Totodată, au mai cerut ca în școlile din autonomie să fie predată „istoria Moldovei” și nu a României.

La ultimul punct din rezoluție, aceștia își propun să convoace o adunare a tuturor foștilor și actualilor deputați ai APG pentru a stabili dacă s-au îndeplinit cererile din actuala rezoluție și a hotărî ce urmează să întreprindă.