Statele Unite au denunţat joi "responsabilitatea" Rusiei în bombardamentele lansate de regimul de la Damasc care, începând de duminică, au făcut peste 400 de morţi în enclava rebelă Ghouta Orientală din Siria, relatează vineri AFP.

"Fără sprijinul Rusiei pentru regimul sirian, această situaţie şi pierderi de vieţi omeneşti nu ar fi avut loc", a declarat pentru presă purtătoarea de cuvânt a Departamentului de Stat american, Heather Nauert. Cel puţin 46 de civili au fost ucişi joi.

"Asta ne aminteşte de responsabilitatea Rusiei pentru ceea ce se întâmplă acolo", a adăugat ea, potrivit Agerpres.

Declaraţiile oficialului american au avut loc la câteva ore după eşecul unui proiect de rezoluţie în Consiliul de Securitate al ONU ce viza impunerea unui armistiţiu de 30 de zile în Siria. Reuniunea Consiliului a fost convocată de Rusia, după mai mult de două săptămâni de negocieri pentru încetarea focului.

În opinia purtătoarei de cuvânt a Departamentului de Stat american, cei 400 de morţi reflectă eşecul negocierilor de la Astana, în cursul cărora Turcia, care îi sprijină pe rebelii sirieni, Iranul şi Rusia, aliaţi ai regimului lui Bashar al-Assad, s-au înţeles asupra creării unor zone de "dezescaladare" cu scopul reducerii violenţelor în Siria.

"Asta arată faptul că aceste zone de dezescaladare sunt o glumă", a mai spus Heather Nauert.