Maia Sandu spune că partidul ei va acționa Banca Națională în judecată dacă instituția nu va publica raportul Kroll - 2. Declarația a fost făcut în cadrul emisiunii sale de partid - „PAS decisiv”.

Politiciana spune că a primit mai multe întrebări din partea cetățenilor, citind una dintre cele două la care a ales să răspundă: „Nu credeți necesar de adresat în instanță pentru obligarea Băncii Naționale ca să publice raportul kroll-2 pentru că este plătit din bani publici și este de interes public”.

„Da este o idee foarte bună. Am discutat-o cu colegii și am zis că vom face un demers la Banca Națională. Un demers suplimentar ca să publice raportul în întregime și dacă acest lucru nu se va întâmpla, ne vom adresa în instanță”, a răspuns președinta PAS. 

Vom aminti că Banca Națională a Moldovei (BNM) a publicat pe 21 decembrie seara o sinteză a Raportului Kroll-2, realizată de companiile Kroll și Steptoe & Johnson. Experții străini, de fapt, au realizat un raport detaliat, însă au decis împreună cu autoritățile de la Chișinău să facă publice doar un rezumat. Sinteza conține 57 de pagini, dezvăluie cum au fost furați banii, precum și țările prin care aceștia au circulat sau în care au ajuns, însă nu pomenește niciun nume cu excepția celui al lui Ilan Șor, fost șef la Banca de Economii și actual primar de Orhei, condamnat la 7 ani de închisoare. 

Autoritățile responsabile spun că Raportul Kroll-2 va fi oferit Băncii Națioanale către mijlocul lunii martie.