Reprezentantul oficial al preşedintelui OSCE, Alfredo Conte, aflat într-o vizită oficială în Republica Moldova, a discutat la Comrat cu başkanul Irina Vlah statul şi prerogativele Găgăuziei, regiune care a creat multiple probleme autorităţilor centrale după declararea Independenţei. Anterior, Conte a discutat, la Chişinău, cu vicepremierul pentru Reintegrare, Cristina Lesnic, şi a efectuat o vizită la Tiraspol.

Potrivit portalului gagauzinfo.md, Vlah a subliniat că în ultimii ani problemele regiunii sunt discutate activ datorită susținerii organizațiilor internaționale și a misiunilor diplomatice, acreditate în R.Moldova.

Vlah i s-a plânsul lui Conte de faptul că Parlamentul „tergiversează” adoptarea pachetului de legi privind lărgirea autonomiei găgăuze.

De asemenea, Vlah a declarat că justiția anulează prevederile legislației locale (Regulamentul Găgăuziei).

Conte s-a pronunțat pentru funcționarea deplină a autonomiei Găgăuziei în baza Legii din 1994 privind statutul special al regiunii. Aceasta, potrivit lui oficialului european, ar întări statul și ar deveni o dovadă a prezenței în țară a valorilor democratice.

În cadrul vizitei în Republica Moldova, Conte a vorbit despre necesitatea întăririi legăturilor dintre etniile din țară și crearea unei societăți tolerante.

Acum câteva zile, vicepremierul Cristina Lesnic a avut o întrevedere cu Alfredo Conte, cu participarea șefului Misiunii OSCE în Moldova, Michael Scanlan, în cadrul căreia a fost discutată necesitatea implementării acordurilor semnate între Chişinău şi Tiraspol.

De fapt, scopul vizitei lui Conte în Republica Moldova este de a pregăti vizita din prima decadă a lunii martie a reprezentantului OSCE pentru reglementarea transnistreană, Franco Frattini.