Vicepremierul Iurie Leancă susține că la București a avut mai multe întrevederi, inclusiv cu reprezentanții guvernării dar și ai opoziției, care au exprimat același sprijin și au aceeași abordare față de Republica Moldova Oficialul spune că în cadrul acestor întâlniri s-a decis ca România și R. Moldova să asigure o comunicare mai eficientă cu privire la cele peste 40 de proiecte pornite de autoritățile de la București pentru R. Moldova.

Leancă spune că a discutat și despre evenimentele care urmează să fie organizate în Anul Centenarului pe ambele maluri ale Prutului.

„Acest an, este unul deosebit când se împlinesc 100 de ani de la Marea Unire din 1918. Sper să-l marcăm pe potriva semnificației. Bineînțeles că guvernele de pe maluri ale Prutului au obligația ca să marcheze acest lucru”, a adăugat Iurie Leancă. 

Totodată, vicepremierul a adăugat că România este un avocat și o locomotivă pentru R. Moldova: „Am spus-o și mai repet. Integrarea Europeană a R. Moldova se va face cu ajutorul Bucureștiului și prin intermediul Bucureștiului”

„Astfel se discută ca pe timpul președinției române la UE să avem mai multe realizări și să avem mai multe acțiuni comune și la Bruxelles. Am convenit cu ministrul pentru Afaceri Europene, domnul Negrescu, să relansăm activitatea comisiei pentru integrarea europeană. Sunt convins că asemenea discuții sectoriale vor avea un efect pozitiv asupra reformelor de acasă”, a adăugat vicepremierul.

Ce ține de agenda bilaterală, Leancă a vorbit despre construcția gazoductului Ungheni - Chișinău, despre reconstrucția podurilor distruse de armata sovietică, problemele în domeniul forței de muncă, valorificarea grantului de 100 milioane euro dar și despre comunicarea mai eficientă pe marginea proiectelor lansate de România pentru Republica Moldova.

„Am vorbit cu reprezentanții atât ai puterii cât și cei ai opoziției și care vorbesc cu același limbaj cu aceeași abordare despre Republica Moldova. Regret că acest lucru nu se întâmplă și la Chișinău și nu este această abordare consensuală și este una bazată pe ideologie”, a afirmat Iurie Leancă.  

Amintim că Viceprim-ministrul pentru Integrare Europeană al Republicii Moldova, Iurie Leancă, a efectuat o vizită de lucru de trei zile București unde a avut mai multe întrevederi printre care cu Ministrul delegat pentru Afaceri Europene din România, Victor Negrescu, președintele României, Klaus Iohannis, reprezentanții mai multor lideri politici dar și secretarul noului premier de la București, Viorica Dăncilă.