În urma atacurilor PSRM și preșidenției Republicii Moldova la adresa consulului român la Bălți, redacția Deschide.md a solicitat Ministerul Afacerilor Externe al României un punct de vedere asupra acestor acuzații. Urmare a solicitării Deschide.md, MAE al României susține că informațiile din spațiul public privind activitatea consulului României la Bălți, Mihai Baciu, „se înscriu într-o logică specifică campaniei electorale locale” și, continuă comunicatul diplomației românești, se observă „intensificarea în anumite cercuri politice din Republica Moldova a retoricii îndreptate împotriva României”.

DESCHIDE.MD a solicitat astăzi Ambasadei României la Chișinău un comentariu referitor la cererea președinției R.Moldova ca Serviciul de Informații și Securitate să investigheze activitatea consulului General al României de la Bălți, Mihai Baciu.

Drept răspuns, Ambasada României ne-a expediat mesajul furnizat de către Ministerul Afacerilor Externe al României:

„Ministerul Afacerilor Externe a luat notă de informațiile vehiculate în spațiul public referitoare la activitatea consulului general al României la Bălţi și va întreprinde demersuri pentru verificarea acestora. MAE atrage atenția că acestea se înscriu într-o logică specifică campaniei electorale locale pentru alegerea primarului localității și observă cu preocupare intensificarea în anumite cercuri politice din Republica Moldova a retoricii îndreptate împotriva României”, scrie în mesajul primit. 

ssssssssssssssAmintim că Maxim Lebedinschi, consilierul lui Igor Dodon, a anunțat că președinția a solicitat ca SIS-ul să verifice activitatea Consulului General al României de la Bălți Mihai Baciu. Președinția îl acuză pe Baciu de coruperea aleșilor locali din norul R.Moldova în scopul determinării acestora de a semna Declarațiile de Unire cu România. Totodată, președinția îl acuză pe oficialul român că „ar fi întreprins acțiuni de promovare a unui partid politic din țară.”

Anterior și deputatul socialist Grigore Novac într-o postare pe blogul său personal aduce aceleași acuze consulul Mihai Baciu.