Reprezentanții socialiștilor au depus astăzi un demers la Comisia Electorală Centrală prin care au solicitat ca în Federația Rusă să fie deschise 159 de secții de vot pentru al doilea tur la alegerile prezidențiale, care va avea loc pe 13 noiembrie.

Deputatul PSRM, Vasile Bolea a declarat că necesitatea aceasta vine din cauza că în Federația Rusă sunt aproximativ 800 000 de cetățeni ai Republicii Moldova, chiar dacă cifrele oficiale arată că în Rusia sunt 477 de mii de persoane. 

„Am înregistrat un demers repetat din partea candidatului la alegerile prezindețiale domnul Igor Dodon cu solicitarea de a deschide mai multe secții de votare peste hotare în special în Federația Rusă și anume 159 de secții de vot, reieșind din numărul foarte mare de cetățeni aflați în Federația Rusă cărora ,după părerea noastră, nu le sunt asigurate condițiile pentru ca să-și exercite dreptul la vot”, a declarat deputatul socialist. 

Bolea a adăugat că au fost puse mai multe impedimente în cadrul elegerilor din această duminică pentru că au fost schimbate în ultima săptămână locațiile celor două secții de vot din Sankt Petersburg. 

După ce a fost înregistrat acest demers la CEC, socialistul a declarat că imediat va merge la Guvern pentru ca autoritățile centrale să întreprindă toate măsurile de rigoare ca să ofere cetățenilor drepul constituțional de a lege. 

Amintim că în acest an, în Federația Rusă, au fost deschise cu trei secții de vot mai mult decât la alegerile parlamentare din 2014, unde și-au exprimat atunci dreptul la vot, 9521 de persoane. Anul acesta au fost deschise 8 secții de vot în Rusia, însă numărul cetățenilor la urne practic s-a înjumătățit, aplicând șatampila „Votat” doar 4568 de persoane.