După ce a luat parte alături de liderul Partidului Nostru Renato Usatîi la mai multe proteste iniţiate anul trecut şi mai înainte de opoziţie, Maia Sandu se desolidarizează la scenă deschisă de primarul demisionar al municipiului Bălţi. Ieri, Sandu a afirmat că "nu are şi nici nu a avut" încredere în fostul ei coleg de manifestări stradale.

Preşedintele PAS a făcut aceste declaraţii la TVR Moldova.

„Niciodată nu am avut încredere în Renato Usatîi, nu am avut şi nu am. El face parte din aceeaşi categorie de oameni ca şi Plahotniuc, au făcut împreună afaceri şi sunt oameni din aceeaşi categorie”, a spus Maia Sandu.

Maia Sandu a subliniat că protestele la care PAS a participat împreună cu Partidul Nostru a lui Usatîi au fost doar proteste anticorupție.

Întrebată de moderator despre alegerile care urmează să aibă loc în municipiul Chișinău și Bălți, politicianul a spus că analizează foarte serios perspectivele și va folosi aceste ocazii:

„PAS-ul discută foarte serios acest subiect [alegerile din Chişinău şi Bălţi – nota red.] şi va folosi această ocazie pentru a scoate cel puţin Primăria Chişinăului de sub controlul PD-ului. Deoarece Chişinăul nu este al democraţilor şi nici nu a fost niciodată”.

Sandu nu a precizat cum se va implica formaţiunea sa în alegeri ce urmează.

După demisia lui Dorin Chirtoacă, liderul Partidului Platforma Demnitate și Adevăr, Andrei Năstase, a declarat că „forțele anti-ologarhice vor avea un candidat comun la alegerile locale din mai”. Nici el, însă, nu a oferit în acest sens detalii. 

Ținem să precizăm că în presa afiliată PPDA-ului a fost lansată și promovată ideea că candidatul forțelor anti-oligarhice la primăria din Chișinău trebuie să fie anume Andrei Năstase, iar Maia Sandu ar trebui să cedeze așa cum a făcut-o Năstase în campania prezidențială din 2016. 

sssssssssssssssÎn luna aprilie 2017, în timp ce campania PDM cu privire la trecerea la sistemul uninominal era în plină desfășurare, mai multe partide - PLDM, PAS, Platforma DA, PCRM, „Partidul Nostru” și „Casa Noastră-Moldova” (Grigore Petrenco) - au semnat o Declarație privind consensul politic național în favoarea menținerii sistemului electoral proporțional.

Ulterior aceste formațiuni au organizat în comun mai multe acțiuni de protest împotriva votului mixt.