Inculpatul Sergiu Ceauș „se catapultează” în fotoliul imun de deputat în Parlamentul R.Moldova

Curtea Constituțională (CCM) va examina astăzi sesizarea Comisiei Electorale Centrale privind validarea unui mandat de deputat în Parlamentul Republicii Moldova. Este vorba despre Sergiu Ceauș, supleant pe lista PLDM, fost secretar general interimar al Guvernului și ex-vicepreședinte al raionului Criuleni.
Toate bune până aici, dacă nu ne-am aminti un detaliu: Sergiu Ceauș este cercetat penal în dosarul în care este vizat și fostul președinte al raionului Criuleni, Vitalie Rotaru.
Ceauș este acuzat de complicitate la infracțiunea de corupere pasivă.
„Dosarul se află pe rol la Judecătoria Buiucani, începând cu data de 7 iulie, 2017”, a declarat pentru Deschide.MD procurorul de caz de la Procuratura Anticorupție, Mihai Ivanov.
Comunicatul CNA după reținerea lui Ceauș (21 aprilie, 2017):
Fostul vicepreședinte al raionului Criuleni și șoferul ex-președintelui de raion au fost reținuți de ofițerii și procurorii anticorupție. Aceștia sunt bănuiți că ar fi beneficiat de mijloace financiare din fondurile europene, acționând în complicitate cu alți agenți publici din cadrul Consiliului Raional Criuleni. Bănuiții ar fi estorcat și primit bani în proporții deosebit de mari pentru a nu bloca activitatea a două proiecte investiționale europene și pentru a determina Consiliul să transfere 10 % din finanțare în conturile acestora.
Potrivit materialelor examinate, s-a constatat că, în 2012, Consiliul Raional Criuleni a semnat cu Asociaţia pentru Studii Sociale Aplicate "ASSTREIA" un Memorandum de colaborare pentru atragerea de investiţii în vederea dezvoltării durabile a localităţilor din raion. Un an mai târziu, semnatarii au reuşit obţinerea a două contracte de grant, în valoare de peste 2 000 000 de euro, pentru proiectul "CBCRuR Waste", Consiliul Raional Criuleni având calitatea de lider al partenerilor din România şi Ucraina, şi "CRING", proiect în care CR Criuleni a beneficiat de fonduri europene.
După lansarea proiectelor, bănuiții ar fi şantajat membrii Asociaţiei pentru a-i determina să contribuie financiar la unele proiecte personale. Aceştia ar fi creat impedimente firmelor, implicate în executarea proiectelor, stopând procesul de eliberare a autorizaţiei pentru construcţia gropii de gunoi din satul Hruşova, din Criuleni; refuzând alocarea cofinanţării obligatorii din sursele bugetului raional, impusă de donator, prin ameninţarea că nu va crea întreprinderea de salubritate; că nu va aloca sursele necesare ce asigură durabilitatea proiectului etc.
În acest caz a fost deschis un dosar penal pentru corupere pasivă. Totodată mai multe percheziții au fost efectuate în vederea fortificării probatoriului.
Ce prevede legea în cazul deputaților cu probleme penale
Experții juridici ne-au explicat că art. 62 din Constituţie prevede că CCM, la propunerea Comisiei Electorale Centrale, hotărăşte validarea mandatului de deputat sau nevalidarea lui în cazul încălcării legislaţiei electorale.
Prin urmare, problemele penale ale lui Ceauș nu l-ar putea împiedica să ajungă în fotoliul de deputat. Odată ce Curtea Constituţională îi validează mandatul, el capătă imunitate şi se poate eschiva cu ușurință de la organul de urmărire penală și de la instanță, dacă dosarul său ar merge în judecată. Bineînțeles, acest lucru s-ar putea întâmpla în cazul în care Procurorul General nu va cere ridicarea imunităţii sale, aşa cum s-a întâmplat în cazul lui Vlad Filat.
Marți, preşedintele PDM Vlad Plahotniuc a anunţat că formaţiunea a acordat sprijin politic iniţiativei pe care au înregistrat-o zilele trecute câţiva colegi deputaţi în ceea ce priveşte introducerea certificatelor de integritate pentru funcţionarii şi demnitarii aleşi, dar şi pentru funcţionarii din alte categorii, care doresc să ocupe un post de conducere.
"Acesta este unul dintre angajamentele pe care noi ni le-am asumat în lupta împotriva corupţiei - perfecţionarea mecanismului de verificare a integrităţii demnitarilor. De altfel, este o recomandare pe care am primit-o şi din partea Comisiei de la Veneţia", a argumentat Vlad Plahotniuc.
Pe 14 iulie, 2015, Sergiu Ceauș a fost numit secretar general interimar al Guvernului, iar cu cinci luni înainte de această funcție, el ocupase fotoliul de secretar general-adjunct al Guvernui.