Mijloacele de transport din Transnistria ar putea lua parte la traficul rutier internaţional graţie numerelor de înmatriculare neutre, potrivit secretarului de stat al Ministerului Economiei şi Infrastructurii, Serghei Bucătaru. Partea moldovenească va insista ca pe aceste numere să nu fie însemnele regiunii transnistrene. Mecanismul respectiv va fi discutat la şedinţa grupurilor de lucru ale Chişinăului şi Tiraspolului pentru transportul auto şi dezvoltarea infrastructurii drumurilor, de săptămâna viitoare.

Contactat de către DESCHIDE.MD, Bucătaru a declarat că astăzi, la biroul misiunii OSCE din Tiraspol, a avut loc ședința grupurilor de lucru respective, în cadrul căreia s-a discutat o parte din punctele mecanismului de accedere a transportului transnistrean în traficul rutier internațional.

„Îl avem deja elaborat și acum îl negociem pe puncte cu Tiraspolul. Urmează ca vineri sau luni să avem o nouă ședință în care să definitivăm pozițiile și să ne mișcăm spre final, adică spre aprobarea mecanismului”, a spus Bucătaru.

El a precizat că - dacă mecanismul va fi aprobat - numerele și actele vor fi eliberate de autoritățile competente desemnate.

Bucătaru a mai afirmat că mecanismul va fi implementat cu respectarea cadrului legislativ și a procedurilor care urmează a fi agreate.

Oficialul a subliniat, de asemenea, că mecanismul este simplificat, iar beneficiari vor putea fi orice proprietari de unitate de transport din stânga Nistrului.

Amintim că recent, așa-numitul ministru de externe de la Tiraspol, Vitalii Ignatiev, a anunțat că până la data de 1 martie curent subiectul numerelor neutre trebuie să fie soluționat. În contextul în care mecanismul respectiv se bazează strict pe respectarea Legislației moldovenști, putem constata că Tiraspolul va accepta numerele neutre eliberate de autoritățile de la Chișinău.