Așa-zisul ministru de externe de la Tiraspol, Vitalii Ignatiev, înainte de a se întâlni mâine la Chișinău cu vicepremierul pentru Reintegrare, Cristina Lesnic, a avut o discuție telefonică cu reprezentantul OSCE pentru reglementare transnistreană, Franco Frattini, prieten apropiat cu ministrul de externe al Federației Ruse, Serghei Lavrov.

Potrivit unui comunicat de pe site-ul așa-zisei diplomații transnistrene, în urma unei înțelegeri comune „a avut loc convorbirea «ministrului afacerilor externe» al rnm, Vialii Ignatiev, cu reprezentantul special al OSCE pentru Transnistria, Franco Frattini”.

Cei doi ar fi vorbit despre implementarea protocoalelor discutate la ședința formatului „5+2” de la Viena.

Un subiect aparte din discuție ar fi fost cel al procesului de elaborare a mecanismului care să permită accesul automobilelor transnistrene în traficul internațional.

Ignatiev l-a invitat pe Frattini să viziteze în acest an regiunea separatistă și și-a exprimat speranța că colaborarea lor în anul 2018 va purta un caracter sistematic și productiv.

La rândul său, Frattini a anunțat că Tiraspolul va fi vizitat curând de către consilierul președintelui OSCE, Alfredo Conte.

Anterior, și viceprim-ministrul Cristina Lesnic a avut o convorbire telefonică cu Reprezentantul special al Preşedintelui în exercițiu al OSCE pentru reglementarea conflictului transnistrean, Franco Frattini.

Franco Frattini a anunțat atunci că în prima decadă a lunii martie curent va întreprinde o vizită oficială la Chișinău, pentru a avea consultări pe marginea măsurilor ce urmează a fi planificate și realizate în decursul anului 2018.

sssssssssssAmintim că Franco Frattini, apropiat al Ministrului rus de Externe, este noul reprezentant special al OSCE pentru Transnistria, care susține că fără contribuția Rusiei și implicarea președintelui Igor Dodon, reglementarea diferendului transnistrean este imposbilă.

Amintim că ieri, 8 februarie, mai multe think tankuri și asociații ale societății civile au lansat o Declarație cu privire la respectarea ”liniilor roșii” în procesul de reglementare a conflictului transnistrean. Semnatarii constată o evoluție îngrijorătoare a procesului de reglementare și cheamă la acțiuni de rebalansare și echilibrare strategică