Membrii Adunării Populare a Găgăuziei sunt, de ieri, lipsiţi de imunitate, ca şi de posibilitatea de a căpăta paşapoarte diplomatice, potrivit unei recente decizii a Judecătoriei din Comrat (citată de Gagauzinfo), prin care prevederile respective au fost retrase din Regulamentul Găgăziei.

Cererea a fost depusă în instanță de către Biroul teritorial al Cancelariei de Stat.

Ieri, instanța din Comrat a aprobat cererea Cancelariei de Stat de anulare a articolului 49 din Regulamentul Găgăuziei și o serie de articole din legislația locală, precum și articolul 113 din reglementarea Adunării Populare a Găgăuziei.

Prevederi anulate:

Articolul 49, în care se menționa: „Deputatul în Adunarea Populară a Găgăuziei pe teritoriul Găgăuziei nu poate fi reţinut, arestat, percheziţionat, cu excepţia cazurilor de infracţiune flagrantă, sau trimis în judecată fără încuviinţarea Adunării Populare, după ascultarea sa”.

Articolul 33-37 din legislația locală privind statutul deputaților reitera legea 49 din Regulamentul Găgăuziei și vorbea și despre necesitatea oferirii deputaților din AP a pașapoartelor diplomatice.

Articolul 113 din documentul de reglementare a Adunării Populare care prescrie „Ordinea de lipsire a deputaților din Adunarea Populară de imunitate”.

Președintele Adunării Populare a Găgăuziei Vladimir Kîssa a reacționat declarând că „biroul Cancelarie de Stat din Comrat și-a depășit atribuțiile”. Acesta a declarat că decizia instanței din Comrat va fi contestată.  

Fostul deputat găinar al APG Petru Vlah a scris pe pagina sa de Facebook că biroul Cancelariei de Stat din Comrat trebuie lichidat. „De ce ne trebuie Cancelarie de Sta la Comrat dacă avem bașcan și APG”.

Totodată deputatul socialist în Parlamentul de la Chișinău, Fiodor Ggagauz consideră ca aceasta este „o bataie de joc față de statut (al autonomiei – n.red)”. Acesta consideră că astfel de subiecte sunt de competența Curții Constituționale, ci nu a instanțelor.