Dacă nu va fi înfrântă la alegerile parlamentare din toamna viitoare, actuala guvernare a Republicii Moldova va reduce din influența rusă și va continua aplicarea Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană în ciuda voinței președintelui pro-rus Igor Dodon. Afirmaţia se regăseşte într-un raport prezentat de serviciile secrete americane Comitetului special pentru informaţii al Senatului SUA.

Republicii Moldova îi este dedicat un paragraf din raportul de 28 de pagini scris de către șeful serviciilor americane de informaţii al SUA, Daniel Coats. 

Documentul publicat ieri 13 februarie și a fost pregătit pentru audieri în comitetul special pentru informații a Senatului SUA. 

„Coaliția de guvernare aparent pro-europeană, dacă nu va fi înfrântă la alegerile planificate în noiembrie, probabil că va încerca să reducă din influența Rusiei și să mențină la suprafață foaia europeană de reforme, evitând în același timp schimbările care ar putea duce la pierderea puterii deținută de coaliție. Guvernul moldovean actual, probabil, va continua să pună în aplicare Acordul de Asociere cu UE, împotriva voinței președintelui pro-rus și susținut de Rusia, Igor Dodon”, consideră Daniel Coats.

Totodată, Coats spune că „discuțiile privind soluționarea conflictului separatist din Transnistria vor continua, însă succese se vor înregistra doar pe subiecte minore”.