Igor Dodon este de părere că se speculează prea mult pe subiectul declarațiilor sale privind apartenența Crimeii la Federația Rusă. Acesta a ținut să sublinieze că, de facto, Crimeea este parte a Rusiei, juridic, însă, nu.

„De facto, Crimeea este parte a Federaţiei Ruse acum, juridic nu a fost recunoscută de către Occident şi de majoritatea ţărilor. Şi juridic nu ştiu dacă va fi recunoscută în timpul apropiat”, a declarat candidatul la funcția de președinte pentru Europa Liberă.

Igor Dodon a declarat că, în calitate de președinte, el nu va putea să recunoască apartenența Crimeii la Rusia, deoarece acest fapt presupune foarte multe riscuri legate de Transnistria. „Nu cred că noi putem să ne permitem să facem anumite greşeli în acest sens, ca să nu avem probleme cu regiunea transnistreană. Dar de facto, la moment Crimeea este parte a Federaţiei Ruse. Juridic, acest lucru nu a fost recunoscut de nimeni, inclusiv de Republica Moldova.”

Candidatul la funcția de președinte a mai subliniat că o relaţie bună cu vecinii, inclusiv Ucraina, este obligatorie. În calitate de preşedinte, Dodon va pleda pentru un parteneriat bun cu vecinii, iar cu Ucraina va avea cele mai bune relaţii. „Noi avem foarte multe probleme de rezolvat împreună. Eu am fost co-preşedinte al Comisiei mixte interguvernamentale moldo-ucrainene mai mulţi ani, cunosc foarte bine care este agenda relaţiilor bilaterale. Avem probleme şi cu demarcarea, şi multe-multe altele care trebuie rezolvate şi vor fi rezolvate”, punctat Dodon.

În cadrul aceluiași interviu, Igor Dodon a recunoscut că președintele nu are competențe pentru a schimba vectorul geopolitic sau a suspenda acorduri.