Partidul Democrat din Moldova își propune mai multe femei în politică. În cadrul şedinţei săptămânale de astăzi s-a dat aviz politic unei inițative care urmează să fie definitivată și depusă în Parlament de către membrii din PDM, cu privire la implementarea unui mecanism de promovare a femeilor în politică.

Liderul PDM, Vlad Plahotniuc, a cerut Guvernului crearea de condiţii pentru promovarea femeilor. În același context, deputatul Sergiu Sârbu, consideră că promovarea femeilor în politică duce la modernizarea clasei politice.

Potrivit autorilor inițiativei, necesitatea consolidării măsurilor de susținere a femeilor în politică rezultă din recomandările făcute Republicii Moldova de către Comisia de la Veneția și partenerii de dezvoltare.

"Implementarea unui mecanism de promovare a femeilor în politică. Este un angajament care reiese, de asemenea, și din recomandările Comisiei de la Veneția, dar este un lucru care cred că este necesar pentru modernizarea clasei politice. Acest mecanism care a fost deja inclus în legislaţia electorală, dar totodată, urmează a fi dezvoltat şi în legislaţia conexă. Astfel, noi ne dorim ca femeile să fie promovate intens în politică", a declarat deputatul PDM, Sergiu Sârbu.

În Codul electoral deja sunt introduse norme prin care s-au creat condiții pentru promovarea femeilor, dar acum este nevoie de a dezvolta acest mecanism în legislația conexă, în special legea partidelor. Deci, se va propune un supliment bugetar pentru partide de minim 10% din suma alocată anual pentru finanțarea partidelor care au înaintat cel puțin 40% femei în circumscripții uninominale.