Efectul Băsescu la Comrat // Vlah cheamă găgăuzii la mare sfat

Bașcanul Găgăuziei, Irina Vlah, va convoca pe data de 24 februarie curent o adunare extinsă cu reprezentanții autorităților locale și regionale din autonomie, pe subiectul dezvoltării curentului unionist în R.Moldova și implicării lui Traian Băsescu în acest sens.
Potrivit portalului gagauzinfo.md, la adunarea anunțată urmează să participe membrii Comitetului Executiv, deputați din Adunarea Populară a Găgăuziei, primari, consilieri locali, veteranii formării „republicii găgăuze” și alte persoane din spațiului civic.
Vlah a anunțat că va propune spre discuție subiecte care ar fi pus în gardă orice locuitor al Găgăuziei. Acestea sunt:
- De ce în interiorul țării puterea unionistă antistatală capătă proporții, iar organele de drept nu reacționează?
- Până când autoritățile centrale se vor lupta cu mitul „amenințarea rusă” și vor închidă ochii la implicarea lui Traian Băsescu în treburile interne ale R.Moldova?
- Este necesară participarea locuitorilor Găgăuziei în partidele de guvernare, care au luat poziții clare antigăgăuze?
„Societatea găgăuză este unitară, așa cum era acum 25 de ani. Noi vedem viitorul nostru doar în cadrul Republicii Moldova independente. Și această poziție fermă noi trebuie s-o aducem la cunoștință tuturor forțelor politice din țară și partenerilor externi”, a spus Vlah.
DESCHIDE.MD a scris recent că tendințele separatiste în UTA Găgăuzia devin tot mai evidente odată cu întărirea cursului Republicii Moldova spre România și UE. Bașcanul Irina Vlah, împreună cu separatiștii de la mișcarea Gagauz Halkî s-au revoltă și au condamnat aproape fiecare acțiune a autorităților centrale. Aceștia s-au revoltat când Rogozin a fost declarat persona-non grata, când au fost expulzați cei cinci diplomați ruși, când a fost adoptată legea anti-propagandă (amenințând că în Găgăuzia nu va fi respectată).
De asemenea, Vlah şi Halkî protestează împotriva introducerii în Constituţie a menţiunii exprese privind aspiraţiile de integrare europeană și, mai, nou amenință cu desprinderea Autonomiei de R. Moldova după ce mai multe localități au semnat Declarații de Unire cu România.