Președintele Partidului Democrat Vlad Plahotniuc spune că în cadrul ședinței săptămânale de astăzi a cerut responsabililor de implementarea proiectului „Prima Casă” să găsească soluții pentru a fi exclusă birocrația. Mai mult decât atât, acesta a anunțat că în curând va fi lansată o campanie de informare a cetățenilor privind modul de funcționare a programului. Totodată, o noutate este că responsabili din sectoarele de resort urmează să identifice soluții pentru ca statul să poată achita o parte din ipotecă pentru funcționarii publici.

În cadrul briefingului de astăzi Plahotniuc a declarat că de luna viitoare proiectul dat va deveni funcțional.

„Am solicitat colegilor din Guvern să lanseze o campanie amplă privind acest program în care să furnizeze detalii cât mai exacte despre modul în care va funcționa acest proiect, cine sunt posibilii beneficiari, cum poate fi accesat, care sunt avantajele și alte detalii pe care cetățenii au nevoie să le cunoască”, a precizat liderul PD.

Totodată Vlad Plahotniuc susține că a îndemnat colegii din Guvern să aibă „o comunicare activă cu băncile comerciale astfel încât să fie redusă la maxim birocrația care ar putea compromite acest program”. 

„Noutatea ar fi că am cerut colegilor din Departamentul Economic dar și colegilor din guvern să facă o analiză amplă a modului în care prin intermediul programului am putea veni cu anumite facilități suplimentare pentru funcționarii publici. Ne dorim să găsim soluții eficiente pentru a-i promova, dar și să-i convingem să activeze în continuare la stat. Ne dorim să atragem cât mai mulți tineri în acest sector. Mă refer la achitarea de către stat a unei părți importante din procurarea imobilului”, a declarat președintele PD.

În același context, Plahotniuc, a adăugat că în curând vor fi înaintate inițiative legislative care vin să asigure o transparență mai mare din partea băncilor la acordarea creditelor.

„Un alt subiect este lipsa de transparență privind dobânda finală practicată la acordarea unui credit. Oamenii se plâng că văd la televizor oferte de credit cu dobândă Zero sau una foarte mică, iar atunci când contractează creditul se trezesc că plătesc dobânzi mult mai mari. De multe ori nu se observă nici în contracte de credit, pentru că dobânda este scrisă ori cu litere mici sau într-un loc diferit. Am discutat acest subiect și în contextul proiectului Prima casă. Colegii noștri urmează să vină cu o inițiativă legislativă în acest sens”, a conchis președintele democraților.  

--------------------------------- Recent Deschide.MD a scris despre riscurile birocratice care se regăsesc în Regulamentul de implementare a programului „Prima Casă”, unde sunt 92 de puncte și cere viitorului beneficiar mult spirit de observaţie, ba chiar şi un fler de avocat.

Regulamentul propus în această formulă pentru consultați publice ne duce gândul la birocrație și la alergătură pe la diferite instituții timp de aproape două luni, până când o persoană va putea deveni beneficiar al creditului ipotecar în cadrul programului dat.