Câteva sute de persoane au semnat azi pentru constituirea unui nou grup de inițiativă privind inițierea unui referendum republican legislativ privind anularea sistemului electoral mixt. Acțiunea are loc după ce Comisia Electorală Centrală (CEC) a respins înregistrarea primului grup de inițiativă, invocând mai multe încălcări, în special de ordin tehnic și organizatoric.

De această dată însă, conducerea grupului de inițiativă a declarat că se va asigura că toate inadvertențele invocate de CEC nu vor exista. „CEC nu va avea de ce să se anine", a declarat președintele reales al grupului de inițiativă, Ștefan Gligor.

Potrivit Biroului executiv, în grupul de iniţiativă s-au înregistrat 791 de oameni.

Suntem mai mulţi decât prima dată. Miza lor este să creadă că noi o să renunţăm la lupta pentru dreptul nostru la alegeri normale. Am o veste proastă pentru şmecherii ăştia. Nu va ieşi. Obţineţi exact invers. Dacă iarăşi nu ne înregistraţi, noi o să ne mai adunăm încă o dată. Acesta este protestul nostru. Această adunare pe care noi o facem este protestul nostru", a declarat activistul civic Valeriu Paşa.

„Dacă CEC nici data aceasta nu va înregistra grupul de iniţiativă, o să mergem împreună la ei. Nu testaţi răbdarea poporului. Noi vrem paşnic să scăpăm de acest mixt, cât încă nu este târziu", a spus expertul economic Sergiu Tofilat.

Documentele de înregistrare ale grupului urmează să fie depuse la CEC.

Precizăm că pe 12 ianuarie curent, Comisia Electorală Centrală a respins cererea de înregistrare a grupului de iniţiativă pentru desfăşurarea referendumului republican legislativ privind anularea sistemului de vot mixt. Pentru respingerea iniţiativei au votat şase membri ai comisiei, iar împotrivă s-au expus doi membri. Respingerea înregistrării grupului de către CEC a fost calificată de promotorii inițiativei drept o acțiune „motivată politic, aberantă, ilegală și abuzivă".