Viceprim-ministrul Cristina Lesnic a avut o convorbire telefonică cu Reprezentantul special al Preşedintelui în exercițiu al OSCE pentru reglementarea conflictului transnistrean Franco Frattini, scrie într-un comunicat de presă al Biroului de Reintegrare.

Franco Frattini a menționat că în prima decadă a lunii martie curent va întreprinde o vizită oficială la Chișinău pentru a efectua consultări pe marginea măsurilor ce urmează a fi planificate și realizate în decursul anului 2018.

Întru elaborarea unei agende prealabile a procesului de negocieri pentru anul în curs, pe parcursul lunii februarie curent, Ministrul Plenipotențiar din cadrul Direcției Generale Afaceri Politice și Securitate a Ministerului Afacerilor Externe și Cooperării Internaționale al Italiei Alfredo Conte, va veni la Chișinău pentru a desfășura coordonările corespunzătoare.

Reamintim că pe parcursul exercitării în anul 2018 a Președinției în OSCE, Italia și-a propus să se ghideze de motto-ul cu genericul „Dialogue, Ownership, Responsibility”.

ssssssssssssssAmintim că Franco Frattini, apropiat al Ministrului rus de Externe Lavrov, este noul reprezentant special al OSCE pentru Transnistria, care susține că fără contribuția Rusiei și implicarea președintelui Igor Dodon, reglementarea diferendului transnistrean este imposbilă.

Amintim că ieri, 8 februarie, mai multe think tankuri și asociații ale societății civile au lansat o Declarație cu privire la respectarea ”liniilor roșii” în procesul de reglementare a conflictului transnistrean. Semnatarii constată o evoluție îngrijorătoare a procesului de reglementare și cheamă la acțiuni de rebalansare și echilibrare strategică